Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
2 apr 2020 Nieuws

'Glazen bol' HDN prognose

In de huidige huizenmarkt overstijgt de vraag het aanbod nog altijd. Er is nog steeds een tekort aan woningen en de rente is laag. De verwachting is dat de groei van de hypotheekmarkt aanhoudt tot medio april en dat de markt daarna terugzakt.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Mogelijke scenario’s voor de komende maanden

Wat de effecten van de coronacrisis op de langere termijn zullen zijn, is lastig aan te geven. De ontwikkeling van de coronacrisis zal bepalend zijn voor de situatie na 1 mei. Is corona begin juni op z’n retour, dan verwachten we dat de woningmarkt en daarmee de hypotheekmarkt teruggaat naar ‘normaal’. In dat geval heeft de coronacrisis per saldo nauwelijks invloed gehad op de hypotheekmarkt.

>3 maanden

Duurt de crisis drie maanden langer dan verwachten we dat vooral de kopersmarkt afneemt en het aantal hypotheekaanvragen daalt met 30%. In dit scenario verwachten we dat na 1 september de hypotheekmarkt weer normaliseert. Dit gezien de krapte op de woningmarkt.

>6 maanden

Als we uitgaan van het minst gunstige scenario waarin de coronacrisis langer dan een half jaar duurt dan verwachten we dat het aantal hypotheekaanvragen kan dalen tot zelfs 50%. Dit wordt veroorzaakt door een daling in de kopersmarkt; de niet-kopersmarkt (oversluitingen) blijft hoogstwaarschijnlijk in stand gezien het grote aantal hypotheken waarvan de rentevastperiode dit jaar afloopt.


Bron: HDN

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

2 apr 2020

Laatst gewijzigd

2 apr 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.