Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
20 apr 2020 Nieuws

Kortstondige reactie op woningmarkt

Op de dagen waarop het kabinet coronamaatregelen aankondigde, is een schrikreactie te zien in de particuliere aanvraag van woninginformatie. Maar woningkopers lijken in de dagen erna wel snel over hun schrik heen. Het aantal verkopen blijft nog redelijk gelijk. Dat meldt het Kadaster.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De belangrijkste cijfers op een rij

  • Het aantal woningtransacties daalde in week 11 met 64% en in week 13 met 27% ten opzichte van de week ervoor. Deze daling vindt echter al een aantal jaren plaats in deze periode, er zou sprake kunnen zijn van een seizoenseffect. In week 12 zagen we bovendien een stijging van 44%.
  • Het aantal mensen dat koopsominformatie opvroeg daalde specifiek op de dagen na het aankondigen van maatregelen: thuiswerken waar mogelijk voor heel Nederland (12 maart), sluiting horeca en scholen (15 maart) en economische maatregelen (17 maart)
  • Van week 11 op week 12 daalde het aantal particuliere bezoeken op kadaster.nl sterk, namelijk met 28%. Het veerde daarna weer op.

Particulieren vroegen minder informatie op, maar bleven kopen

Na 12 maart zagen we een ruime halvering van 54% van het aantal vragen naar woninginformatie. "Potentiële kopers vragen daarbij voor 2,95 euro informatie op over de woning waar ze interesse in hebben, zoals over de laatste verkoopprijs of de grootte van de woning", vertelt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster. In regio's waar het aantal coronabesmettingen voorop liep, zoals Noord Brabant, de Noordelijke Veluwe en Kampen, zag je ook eerder de vraag naar informatie afnemen. "Het aantal bevragingen veert inmiddels weer op", zegt De Vries. "Maar het is nog niet op het niveau van voor 12 maart."

Makelaars vragen 4 weken op rij minder informatie op

Bij het kopen van een woning wordt een koopovereenkomst opgesteld, vaak door een makelaar. Die vraagt daarvoor informatie op bij het Kadaster. Het aantal aanvragen door makelaars daalde licht nadat het advies werd gegeven om thuis te werken. "Het is nog te vroeg om daar écht iets over te kunnen zeggen, maar het is wel opvallend dat het aantal bevragingen door makelaars vier weken achter elkaar daalt", vertelt De Vries.

Aantal woningverkopen blijft vooralsnog op peil

Na de verkoop duurt het gemiddeld tussen de 2 en 3 maanden voordat er echt verhuisd wordt en de transportakte wordt ingeschreven bij het Kadaster. We zien de afgelopen weken wel een terugloop in het aantal transportaktes dat wordt ingeschreven, maar dat heeft waarschijnlijk niets te maken met het coronavirus. In dezelfde periode de afgelopen jaren was het aantal transacties ook laag, dus zou er sprake kunnen zijn van een seizoenseffect.

Nog geen effecten bij notariaat, wel veel hypotheekoversluitingen

Veel notarissen zien op dit moment nog geen effecten, doordat veel overdrachten al weken vooruit gepland zijn. Op de hypotheekmarkt zien we dat meer mensen hun hypotheek oversluiten. De Vries: "Veel mensen willen dat waarschijnlijk nu nog snel doen, omdat ze bang zijn dat de rente de komende tijd gaat stijgen."

 

Bron: Kadaster

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 apr 2020

Laatst gewijzigd

20 apr 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.