Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
8 jun 2020 Nieuws

Pensioenuitkeringen 60-plussers onvoldoende beschermd tegen renteschommelingen

In de huidige pensioencontracten lopen deelnemers van 60 jaar en ouder meer renterisico dan volgens de theorie wenselijk is. Daardoor zijn hun uitkeringen onvoldoende beschermd tegen onverwachte ontwikkelingen in de rente.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De huidige uitkeringsovereenkomst biedt onvoldoende mogelijkheden om renterisico op de gewenste manier over jong en oud te verdelen.

Dat blijkt uit  een Netspar-analyse van de (impliciete) verdeling van aandelen- en renterisico over de levenscyclus van pensioenfondsdeelnemers. De lange verplichtingen van jongere deelnemers zorgen, als niet alle renterisico’s worden afgedekt, voor veel volatiliteit in de dekkingsgraad bij een pensioenfonds. Dit renterisico komt - ondanks de spreidingsperiode - voornamelijk terecht bij oudere deelnemers.

De onderzoekers constateren dat de bestaande uitkeringsregeling weinig flexibiliteit kent in de verdeelregels voor aandelen- en renterisico. Een belangrijke les die kan worden getrokken voor de toekomst is dat renterisico anders is dan aandelenrisico, en daarom ook anders dient te worden verdeeld over het leven van deelnemers. Een ‘ideaal’ pensioencontract gaat dus verschillend om met verschillende type risico’s, en heeft genoeg ‘knoppen’ om risico’s op de juiste manier over de deelnemers, jong en oud, te verdelen.

Downloads:

 

Bron: Netspar

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

8 jun 2020

Laatst gewijzigd

8 jun 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.