Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
19 jun 2020 Nieuws

AFM: aanbevelingen voor AIFMD-herziening

De AIFM-richtlijn (Alternative Investment Fund Managers Directive) bevat regels voor beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen (abi’s) in Europa. Hoewel de doelen van de AIFM-richtlijn grotendeels worden behaald, ziet de AFM ruimte voor verbetering.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Doorvoeren van derde landen paspoort

Eén van de belangrijkste aanbevelingen betreft het realiseren van een goed werkend derde landen paspoort. Voorwaarde voor een efficiënt werkende, transparante Europese asset management markt is dat non-EU beheerders diensten in Europa kunnen aanbieden. Het belang van een derde landen paspoort wordt vergroot door brexit.

De AFM is daarbij voorstander van een gefaseerde aanpak. Hierbij blijven de verschillende Nationale Private Placement Regimes (NPPR) van lidstaten bestaan totdat het derde landen paspoort bewezen heeft in de praktijk goed te werken.

Centrale ontvangst AIFMD-data en verbetering data-kwaliteit

Daarnaast beveelt de AFM aan om de AIFMD-data te verzamelen bij een onafhankelijke derde partij, waarbij de nationale toezichthouders toegang hebben tot deze centrale databron. Dit draagt bij aan de (tijdige) beschikbaarheid van data en aan het verhogen van de datakwaliteit.

Europees traject

Op 10 juni jongstleden is het AIFMD-rapport van de Europese Commissie gepubliceerd, bestemd voor het Europees Parlement en de Europese Raad. Hierin staan de AIFMD-onderwerpen die de Commissie wil consulteren. De consultatieronde opent naar verwachting in september.

Toezicht AFM

De AIFM-richtlijn (op 22 juli 2013 in Nederland in werking getreden) is een Europese richtlijn die geharmoniseerde regels introduceert voor beheerders van abi’s. Deze richtlijn heeft onder meer als doel om de activiteiten van beheerders van abi’s te onderwerpen aan Europees geharmoniseerde regels, zodat binnen Europa gewerkt kan worden met een paspoortsysteem.

Naast de regels voor het verkrijgen van een vergunning stelt de richtlijn doorlopende eisen aan de beheerder, bijvoorbeeld ten aanzien van het voorkomen van belangenconflicten en het voeren van een passend risico- en liquiditeitsbeheer. Eveneens verplicht deze richtlijn beheerders van abi’s transparant te communiceren richting (potentiële) beleggers en toezichthouders. Tenslotte is het doel van de richtlijn om systeemrisico’s beter te beheersen.

 

Bron: AFM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 jun 2020

Laatst gewijzigd

19 jun 2020

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.