Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
9 jul 2020 Nieuws

Meer (NHG) maatwerk voor ondernemers

Als er sprake is van een tijdelijke daling van de omzet als gevolg van de cononacrisis, kunnen geldverstrekkers 'soepeler' rekenen, ingeval van NHG hypotheken.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Veel ondernemers worden in 2020 financieel geraakt door de coronacrisis. Zelfs als dit een tijdelijke omzetdaling is geweest, dan heeft dat maar liefst drie jaar invloed op het bedrag dat een zelfstandige kan lenen om een woning te kopen. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) doet er alles aan om toegang tot de hypotheekmarkt te behouden en bevorderen. Daarom heeft de organisatie het initiatief genomen om hier, samen met de overheid, hypotheekverstrekkers en deskundigen, een oplossing voor te ontwikkelen.

Dip is niet maatgevend

De meeste geldverstrekkers en NHG kijken bij een hypotheekaanvraag van een ondernemer naar het gemiddelde jaarinkomen (fiscale winst) van de afgelopen drie jaar. Maar is deze methode ook eerlijk als er een flinke, maar tijdelijke inkomensdaling plaatsvindt vanwege een wereldwijd virus met een gedeeltelijke lockdown als gevolg? NHG vindt van niet.
Daarom heeft de organisatie het initiatief genomen om samen met diverse marktpartijen tot een gezamenlijke oplossing te komen, waardoor ondernemers bij een hypotheekaanvraag niet massaal gedupeerd worden door de coronacrisis.

2020 (augustus)

In 2020 zijn de cijfers voor veel ondernemers minder rooskleurig dan gebruikelijk, alleen al vanwege een omzetdaling in het tweede kwartaal. De oorzaak hiervan ligt in de meeste gevallen niet bij de ondernemer en diens bedrijf, maar bij het coronavirus en de bijbehorende gevolgen. Om te kunnen beoordelen welk hypotheekbedrag gezien deze situatie verantwoord is, is het essentieel om vast te stellen in hoeverre de ondernemer de omzet en resultaat weer heeft kunnen terugbrengen naar het niveau van voor de coronacrisis. Als de ondernemer kan aantonen dat de omzet en het resultaat slechts tijdelijk zijn gedaald als gevolg van het coronavirus, dan kunnen beoordelaars besluiten om de resultaten uit deze periode niet (volledig) mee te nemen bij de financieringsaanvraag. In plaats daarvan kunnen zij het ondernemersinkomen baseren op de periode voor en na deze ‘coronadip’. Dit is per 1 augustus 2020 van toepassing op alle hypotheekaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie. De komende weken zal duidelijk worden of geldverstrekkers deze werkwijze ook zullen toepassen voor hypotheekaanvragen zonder NHG.

Vereenvoudigd rekenvoorbeeld

Een ondernemer met een kapperszaak verdient al jaren gemiddeld €5000 per maand. Door de lockdown moest de zaak dicht met als gevolg dat de omzet in het tweede kwartaal richting een nulpunt daalde. Inmiddels is de kapperszaak weer geopend en is het resultaat terug naar het oude gemiddelde van €5000 per maand. De kapper is er bovendien in geslaagd om zijn/haar buffers/solvabiliteit en liquiditeit boven het minimum niveau te houden. Bij ongewijzigd beleid zou het toetsinkomen van deze ondernemer €45.000  bedragen (9 x €5000 en 3x €0). Dankzij de nieuwe oplossing zou het mogelijk zijn om toch uit te gaan van een toetsinkomen van €60.000 euro (12 x €5000).
Uiteraard is deze berekening in de realiteit veel complexer en is het hierbij belangrijk dat goed wordt gekeken naar iedere individuele situatie.


Bron: NHG

Lees ook…

Uniformiteit corona vragenlijst wenselijk

NHG vindt het, net als adviseurs en geldverstrekkers, belangrijk om tijdens het advies- en acceptatietraject aandacht te hebben voor de impact van de coronacrisis. Met als doel dat een verantwoorde financiering mogelijk blijft voor de consument.

Keuzehulp voor bepaling inkomen (NHG)

Als hypotheekadviseur kun je nu gebruik maken van de Keuzehulp Bepaling Inkomen. De keuzehulp helpt je snel het juiste instrument voor de bepaling van het inkomen te kiezen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

9 jul 2020

Laatst gewijzigd

9 jul 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.