Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
22 sep 2020 Nieuws

Oversluiten overlijdensrisicoverzekering

Consument en zijn partner hebben via een voorganger van Adviseur in verband met een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Bij het oversluiten van zijn hypotheek hebben Consument en zijn partner twee nieuwe overlijdensrisicoverzekeringen afgesloten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Consument komt er na jaren achter dat de oude overlijdensrisicoverzekering niet is geëindigd en hij beëindigt deze alsnog. Consument vindt dat Adviseur zijn zorgplicht heeft geschonden omdat hij de opdracht van Consument tot beëindiging van de oude overlijdensrisico-verzekering niet heeft uitgevoerd en vordert vergoeding van de premie die hij heeft doorbetaald.

Omgekeerde bewijslast (..)

Adviseur heeft geen notities meer van het adviesgesprek en hij kan ook niet op andere wijze onderbouwen dat Consument hem geen opdracht tot beëindiging van de oude overlijdensrisico-verzekering heeft gegeven.

Daarom is bij gebreke van een voldoende gemotiveerde betwisting vast komen te staan dat Consument de opdracht tot beëindiging destijds aan Adviseur heeft gegeven.

Zorgplicht

Adviseur heeft zijn zorgplicht geschonden door die opdracht niet uit te voeren en hij moet de schade vergoeden die Consument daardoor heeft geleden.

Eigen schuld verzekeringnemer

Maar Consument is deels verant-woordelijk voor de schade, omdat hij jarenlang premie heeft doorbetaald nadat hij Adviseur de opdracht tot beëindiging van de oude overlijdensrisicoverzekering had verstrekt. Consument had de fout van Adviseur eerder moeten ontdekken en zijn schade moeten beperken. De Commissie wijst de vordering van Consument daarom gedeeltelijk toe.

De slotsom is dat Adviseur 50% van de schade van Consument moet vergoeden als gevolg van de schending van de zorgplicht.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Hypotheek afgelost? Check dan ook orv.

Een huiseigenaar heeft geen bericht ontvangen dat er geen pandrecht meer rustte op zijn overlijdensrisicoverzekering. Hierdoor heeft de verzekering langer doorgelopen dan nodig. Relatie kreeg wel een melding dat verpanding van de spaarpolis vervallen was. Die is vervolgens afgekocht.

Nieuwe carenzperiode bij oversluiten overlijdensrisicoverzekering

Een consument heeft ter vervanging van een lopende overlijdensrisicoverzekering een nieuwe verzekering afgesloten. Verzekerde komt te overlijden en de verzekeraar beroept zich op de 'carenzperiode'.

Passendheid risicoverzekering periodiek toetsen

Consument verwijt de Adviseur dat hij Consument niet geadviseerd heeft zijn oude overlijdensrisicoverzekering te beëindigen op het moment dat hij zijn hypothecaire lening afloste en in het kader van het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsloot.

Nazorg en Kifid

In een tweetal uitspraken van Kifid wordt het belang van nazorg besproken. In uitspraak 1 is het meerderjarig worden een belangrijk contactmoment voor het bespreken van de polis. In uitspraak 2 is de verhuizing een belangrijk moment voor nazorg.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 sep 2020

Laatst gewijzigd

22 sep 2020

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.