Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
11 nov 2020 Nieuws

ACM: verzekeraars mogen gezamenlijke regeling invoeren voor afhandeling autoschades

Verzekeraars mogen samen een regeling invoeren om schades aan motorrijtuigen sneller en eenvoudiger af te handelen. Nu moeten consumenten met een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) de schade vaak zelf verhalen op de verzekeraar van de veroorzaker.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Straks kunnen consumenten ook bij de eigen verzekeraar terecht. In dat geval verrekenen verzekeraars de schade onderling. Naar aanleiding van een aantal gesprekken over deze nieuwe regeling met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat het Verbond van Verzekeraars enkele aanpassingen in haar bedrijfsregeling doorvoeren. Die maken het duidelijk dat de consument zelf kan kiezen en zorgen ervoor dat nieuwe verzekeraars makkelijk kunnen toetreden tot de regeling.

Keuzevrijheid vastleggen in bedrijfsregeling

De ACM vindt het belangrijk dat de routes om schade te verhalen (rechtstreeks bij de verzekeraar van de tegenpartij óf via de eigen verzekeraar) vindbaar en begaanbaar zijn. Dit betekent dat een verzekeraar direct bij de schademelding de consument op deze twee routes moet wijzen en daar ook voldoende informatie over moet geven. Het Verbond van Verzekeraars bevestigt dat keuzevrijheid voor consumenten een belangrijk uitgangspunt is. Consumenten kunnen rekenen op een voortvarende en zorgvuldige afhandeling van schades ongeacht de gekozen route. Het Verbond onderschrijft daarnaast het belang van toegang voor nieuwe schadeverzekeraars tot het onderlinge afhandelingssysteem. Daarom wordt de bedrijfsregeling aangepast die voor alle aangesloten schadeverzekeraars bindend is. De nieuwe regeling gaat waarschijnlijk halverwege 2021 in.


Bron: ACM

Lees ook…

Veelgestelde vragen WA-direct

Verzekeraars kunnen met een directe verzekering, de zogenoemde WA-direct, de schade voor hun verzekerden direct afhandelen. Dat leidt tot een vlottere schadeafhandeling en een hogere klanttevredenheid. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

11 nov 2020

Laatst gewijzigd

11 nov 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.