Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
31 mrt 2021 Nieuws

Q&A’s Nieuwe Europese regels drones

Vanaf 31 december 2020 gelden in de Europese Unie voor alle dronevliegers dezelfde regels. Dat geeft duidelijkheid en maakt het makkelijker om met een drone in de EU te vliegen. Lees hieronder veelgestelde vragen (en antwoorden).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Mensen die met een drone vliegen die zwaarder is dan 250 gram of een lichtere drone met een camera moeten zich vanaf 31 december verplicht registreren bij de RDW en een vliegbewijs halen. Dit geldt ook voor mensen die een drone alleen recreatief gebruiken.

Registreren en opleiding

Het wordt steeds drukker in de lucht. Om ervoor te zorgen dat vliegen met een drone ook in de toekomst veilig is, gaan de regels veranderen. Voor mensen die voor recreatief gebruik met een zwaardere drone (>250 gram) of drone met camera willen vliegen, geldt dat ze zich net als mensen die een drone hebben voor professioneel gebruik moeten registreren bij de RDW, een kennistest over de regels moeten afleggen en een vliegbewijs moeten halen bij een vliegschool. Voor het vliegen met een lichtere drone (<250 gram) zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Voor deze vliegers geldt dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten, woonwijken en rond vliegvelden. Vliegen boven mensen en bebouwing is onder voorwaarden toegestaan als de dronebezitter opgeleid is en over de juiste papieren beschikt.

Vliegbewijs

Voordat u een vliegbewijs bij de RDW aanvraagt, doet u eerst online theorie-examen bij een vliegschool.

Vóór 31 december kunt u nog geen vliegbewijs of exploitantnummer bij de RDW aanvragen.

 

Bron: Rijksoverheid/ RDW

31/3/2021 versie maart 2021 toegevoegd.

Lees ook…

Europese regels voor dronepiloten

Vanaf 31 december 2020 gelden nieuwe, Europese regels voor het vliegen met een drone. In een viertal brochures worden de regels beschreven.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

28 dec 2020

Laatst gewijzigd

31 mrt 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.