Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
31 mrt 2021 Nieuws

Securitisaties verhuurhypotheken

In 2020 is voor EUR 1,4 miljard aan verhuurhypotheken via securitisaties verpakt en verkocht aan beleggers. Dit is een derde van het totale bedrag aan woninghypotheken van EUR 4,2 miljard dat in 2020 is gesecuritiseerd. Verhuurhypotheken zijn hypotheken van particulieren die de woningen kopen om deze te verhuren. Dit meldt DNB.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Bij securitisaties worden leningen aan huishoudens en bedrijven gebundeld en als obligaties verpakt via speciaal daarvoor opgerichte ondernemingen. Daarmee kunnen banken en andere kredietverleners middelen vrijspelen om nieuwe leningen te verstrekken.

Meer securitisaties van verhuurhypotheken

De securitisatie van verhuurhypotheken, ook wel ‘buy to let’-hypotheken genoemd, is in Nederland begonnen in 2017 (EUR 0,8 miljard) en 2018 (EUR 0,4 miljard).

Door de toename in 2020 is het totaal van de securitisaties van verhuurhypotheken meer dan verdubbeld, tot EUR 3,3 miljard. Dit weerspiegelt de groei van de particuliere verhuurmarkt en de interesse van internationale institutionele beleggers voor de Nederlandse woningmarkt.

De gesecuritiseerde verhuurhypotheken zijn afkomstig van vijf hypotheekaanbieders. Enkele daarvan zijn in 2020 nieuw op de hypotheekmarkt gekomen. De kleinere aanbieders werken veelal samen met buitenlandse banken, die ook de financiering verzorgen vóórdat wordt gesecuritiseerd.

Totale securitisatiemarkt verder gekrompen

In totaal is in 2020 via Nederlandse entiteiten die speciaal voor dat doel zijn opgericht, voor EUR 5,9 miljard aan securitisaties aan externe beleggers verkocht. Dit was EUR 0,5 miljard minder (-7,6%) dan in 2019. Het is ook het laagste volume nadat de securitisatiemarkt in 2010 na de financiële crisis weer opveerde.

 

Bron: DNB

Lees ook…

Kamervragen verhuurhypotheken

Minister K. H. Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over het groeiende aanbod van verhuurhypotheken.

Opkopen woningen leidt tot Kamervragen

Minister K.H. Ollongren heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over het bericht dat steeds meer woningen worden opgekocht door particuliere beleggers om duur te verhuren (buy to let).

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

31 mrt 2021

Laatst gewijzigd

31 mrt 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.