Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
19 apr 2021 Nieuws

Toename Nederlandse beleggers

Het aantal beleggende Nederlanders is afgelopen jaar met 160.000 gestegen tot 1,6 miljoen. Inmiddels belegt een op de vijf huishoudens, een stijging van 11% ten opzichte van 2019. Opbouw van vermogen is de belangrijkste motivatie. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) jaarlijks publiceert.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In het kort

  • Startende belegger vooral op zoek naar meer rendement
  • Starters beleggen liever zelfstandig
  • Vooral jongeren starten met beleggen
  • Meer bereidheid om risico’s te nemen
  • Duurzaamheid wordt belangrijker

Startende belegger vooral op zoek naar meer rendement

Voor twee derde (66%) van de startende beleggers was de behoefte aan meer rendement de belangrijkste reden om te gaan beleggen. Meer dan de helft (53%) voelde zich geholpen met het gemak waarmee een beleggingsrekening kan worden geopend. Vier op de tien (40%) gaf aan dat zij al langer wilden beleggen, maar naar een geschikt moment zochten om in te stappen. De coronacrisis lijkt een rol te hebben gespeeld, vanwege het goede instapmoment en beschikbaarheid van tijd en geld.

Starters beleggen liever zelfstandig

Voor zes op de tien beginnende beleggers is zelfstandig beleggen (‘execution only’) de belangrijkste manier van beleggen. Dit is een stijging van 12%-punt in vergelijking met 2019. De opkomst van gebruiksvriendelijke beleggingsapps en de toenemende vertrouwdheid van online dienstverlening spelen hier mogelijk een rol bij.

Vooral jongeren starten met beleggen

Meer dan de helft (51%) van de startende beleggers is tussen de 18 en 34 jaar oud. In de groep ervaren beleggers is dat aandeel maar 14%. De startende belegger is niet alleen jonger, maar ook steeds vaker hoogopgeleid dan de ervaren belegger (78% versus 56%) en vrouw (48% versus 24%). Startende beleggers hebben bovendien een kleiner vermogen: 62% heeft minder dan €5.000 aan vrij belegbaar vermogen ten opzichte van 16% bij ervaren beleggers.

Meer bereidheid om risico’s te nemen

Beleggers omschrijven zichzelf minder vaak als een voorzichtige belegger. Naast deze toenemende risicobereidheid, ziet deze groep zich ook vaker als een bovengemiddeld goede belegger. Beleggers die via een app beleggen, voeren meer transacties uit.

Duurzaamheid wordt belangrijker

Duurzaamheid is voor veel beleggers een belangrijk aspect van hun portefeuille. Zeven op de tien (68%) beleggers die via een adviseur of vermogensbeheerder belegt, wil dat hier rekening mee wordt gehouden. Bij zelfstandige beleggers ligt dat iets lager. Voor beide groepen geldt dat beginnende beleggers meer waarde hechten aan duurzaamheid.

 

 

Bron: AFM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

AFM Consumentenmonitor pensioen

De meeste Nederlanders willen uitgebreide informatie ontvangen over hun pensioen om de vraag te beantwoorden of ze actie moeten ondernemen om dit aan te vullen. 61% wil in dat geval weten wat hun opgebouwde pensioen is, wat het pensioen is dat ze kunnen bereiken én hoe het opgebouwde pensioen berekend is.

Consumentenmonitor voorjaar 2020 over hypotheken

De AFM Consumentenmonitor van voorjaar 2020 is online ingevuld door 600 consumenten die het afgelopen halfjaar een hypotheek sloten.

Beleggen zonder advies

Een op de zes Nederlanders (16%) belegt. De meeste beleggers zijn zelfbeleggers (59%) en handelen zonder advies. Daarnaast maakt 11% gebruik van de diensten van een beleggingsadviseur en 30% van een vermogensbeheerder. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen 2019 die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gepubliceerd.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 apr 2021

Laatst gewijzigd

19 apr 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.