Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
19 jul 2021 Nieuws

Inkomensbepaling Loondienst weer beschikbaar

Per 19 juli 2021 is de Inkomensbepaling Loondienst rekentool (IBL-rekentool) weer beschikbaar om het toetsinkomen te berekenen voor mensen in loondienst. In februari werd deze manier van het aanvragen van hypotheken tijdelijk on hold gezet door de werkgroep IBL* om extra controlemaatregelen door te voeren. De verbeteringen zijn met positief resultaat getest door betrokken marktpartijen. Dat maakt dat een groot aantal geldverstrekkers vanaf vandaag weer aanvragen accepteert op basis van het UWV verzekeringsbericht via de IBL-rekentool in plaats van de werkgeversverklaring voor mensen in loondienst. Ook NHG ondersteunt het gebruik van de IBL-rekentool volledig.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Kwaliteit en zorgvuldigheid voorop
De hypotheekmarkt heeft de ambitie om tot een documentloos hypotheekaanvraagproces te komen met als doel het aanvragen van hypotheken voor klant, adviseur en geldverstrekker sneller, beter en eenvoudiger te maken. Het digitaal delen van gegevens uit betrouwbare bron vervangt het gebruik van documenten en is dus van belang voor het realiseren van de gewenste efficiency- en betrouwbaarheidsslag in de keten. Ketenpartijen werken samen aan het ontsluiten van deze brongegevens. De Inkomensbepaling Loondienst is de eerste dienst die is gelanceerd waarbij gebruik wordt gemaakt van de gegevens uit een bron, het UWV. Toen in februari bleek dat de uitkomst van het toetsinkomen via de IBL-rekentool bij verschillende groepen klanten afweek van de verwachting, is besloten om de rekentool tijdelijk niet beschikbaar te stellen voor nieuwe aanvragen. Een vervelende maatregel maar noodzakelijk omdat kwaliteit en zorgvuldigheid in deze voorop staat.
 
Extra controles en afspraken voor bronontsluiting
Om de uitkomsten van de IBL-rekentool te kunnen waarborgen heeft de werkgroep IBL aanvullende beheersmaatregelen in werking gesteld. De opzet en het bestaan van deze maatregelen zijn extern getoetst door BDO**. Nu de IBL-rekentool voldoet aan deze hoge eisen is besloten om de tool weer beschikbaar te maken voor de markt. Het nieuwe raamwerk van maatregelen vormt ook direct een goede basis voor het ontsluiten van andere bronnen.
 
IBL-rekentool weer breed beschikbaar
Een groot aantal aanbieders accepteert per 19 juli 2021 weer aanvragen via de IBL-rekentool met het UWV verzekeringsbericht voor mensen in loondienst. Op www.hdn.nl/inkomensbepalingloondienst is altijd een actueel overzicht beschikbaar van partijen die werken met de IBL-rekentool. NHG ondersteunt het gebruik van de IBL-rekentool volledig. Ook zijn op de website de rekenregels voor iedereen inzichtelijk. Voor adviseurs zijn er webinars om meer te vertellen over de werking van IBL en welke verbeteringen er zijn doorgevoerd.

BronL HDN

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 jul 2021

Laatst gewijzigd

19 jul 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.