Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
21 jul 2021 Nieuws

Garages vormen een aanhorigheid bij de woning

In een rechtszaak aangespannen door de eigenaar (X) van een woning en twee garageboxen die een dubbele rioolheffinsaanslag ontving heeft de rechtbank beslist in het voordeel van de eigenaar. De garages maken deel uit van een blok van zeven garageboxen en zijn gelegen aan de achterzijde van de woning. Tussen de woning en de garageboxen ligt een weg. X is voor een zevende deel (per garage) mede-eigenaar van deze weg. Hij kan zijn garages bereiken via de achtertuin, door een poort.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De garages hebben een eigen kadastraal nummer en kunnen afzonderlijk van de woning worden verkocht. De garages zijn niet via een interne afvoer aangesloten op de gemeentelijke riolering. Het hemelwater dat op het dak neerslaat, vloeit vanaf het dak naar waterputten die in beheer zijn bij de gemeente. Het hemelwater wordt vanuit deze waterputten via buizen afgevoerd op de gemeentelijke riolering.
De Heffingsambtenaar stelt dat de woning en de garages verschillende objecten zijn in de zin van de Wet WOZ. Daarom heeft hij voor beide garageboxen een aparte aanslag rioolheffing opgelegd. X is het hiermee niet eens en heeft beroep ingesteld.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant verklaart het beroep gegrond. De Rechtbank oordeelt dat de woning en de garages een samenstel vormen, dat ze naar de omstandigheden beoordeeld bij elkaar horen en moeten worden aangemerkt als één onroerende zaak. Er had slechts één aanslag rioolheffing mogen worden opgelegd voor de woning en de garages tezamen. De aanslagen worden vernietigd.

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Aanhorigheid en aftrekbaarheid

Als een stuk grond of een bijgebouw naar maatschappelijke opvatting bij de eigen woning behoort, kan men hiervoor in aanmerking komen voor renteaftrek. Fiscaaltechnisch heet dat "aanhorigheid".

Is weiland aanhorigheid?

Belanghebbende is eigenaar en gebruiker van een onroerende zaak (rijksmonument) waartoe een woonboerderij en een weiland behoren en waarvan een gedeelte wordt geëxploiteerd als bed & breakfast (B&B).

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

21 jul 2021

Laatst gewijzigd

21 jul 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.