Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
21 mrt 2022 Nieuws

Opname bedrag ineens bij pensionering

Grote zorgen bij het Nibud over de nieuwe mogelijkheid om bij de start van het pensioen een groot geldbedrag ineens op te nemen. De regeling zou over 9 maanden, per 1 januari 2023, moeten ingaan. Dan mogen pensioendeelnemers eenmalig maximaal 10 procent van hun pensioenpot of lijfrente als ‘bedrag ineens’ opnemen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Maar de wet hierover is nog niet definitief, waardoor zo’n 100- tot 150.000 mensen die op het punt staan met pensioen te gaan niet weten waar ze aan toe zijn. Hier komt bij dat uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat deze nieuwe regeling financieel gezien nadelig kan uitpakken, zeker als het geldbedrag vóór de AOW-leeftijd wordt uitbetaald. Door het huidige toeslagen- en belastingsysteem houden mensen netto gezien minder over dan als het bedrag na de AOW-leeftijd wordt uitbetaald, stelt het Nibud in het rapport ‘Bedrag ineens: een goed idee?’

Toeslagen- en belastingsysteem ongunstig voor opname groot geldbedrag

Uit de berekeningen van het Nibud blijkt dat door een hogere belastingdruk op piekinkomen en het nadelige effect voor het recht hebben op toeslagen, het netto gezien veel uitmaakt wanneer men een groot geldbedrag laat uitbetalen. Soms verliezen mensen hun toeslag in het jaar van opname en is het onzeker en lastig te overzien of er voor de toekomst wel recht is op toeslagen. Een ander punt is dat de middelingsregeling voor wat hogere inkomens weinig soelaas biedt om de belastingdruk te dempen. Daarnaast staat in het coalitieakkoord dat de middelingsregeling per 2023 wordt afgeschaft.

 

Bron: Nibud

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Verzamelbrief bedrag ineens (pensioen)

Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer over de stand van zaken van het keuzerecht voor een gedeeltelijke afkoop van het ouderdomspensioen ‘bedrag ineens’.

10 procent afkoop pensioen, wat levert het op?

Minister W. Koolmees schreef in de brief van 1 februari 2019 dat hij voornemens is om deelnemers aan een pensioenregeling de keuze te geven om op pensioeningangsdatum een deel van hun pensioenaanspraak als bedrag ineens op te nemen.
Voor de redactie van Fintool aanleiding om eens uit te rekenen wat dit financieel scheelt per maand.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

21 mrt 2022

Laatst gewijzigd

21 mrt 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.