Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
8 jun 2022 Nieuws

Kabinet maakt werk van terugdringen aantal belastingregelingen

Het kabinet gaat bij een negatieve evaluatie belastingregelingen afschaffen of versoberen. Dit is een van de acties waarmee de komende jaren gewerkt wordt aan een eenvoudiger en moderner belastingstelsel. Dit staat in de fiscale beleids- en uitvoeringsagenda die staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Bij de evaluaties wordt gekeken of belastingregelingen doeltreffend en doelmatig zijn. Gebeurt er wat er is afgesproken, heeft de regeling een duidelijk doel en is overheidsingrijpen noodzakelijk? Zijn er andere of goedkopere manieren om hetzelfde resultaat te bereiken? Het kabinet zegt toe dat als het antwoord op één van deze vragen bij aankomende evaluaties negatief is, het uitgangspunt is om deze regeling af te schaffen of te versoberen. Ook kan het een optie zijn om een belastingregeling om te zetten in een subsidie.

Evaluaties

De komende tijd zijn onder andere evaluaties gepland van het verlaagde btw-tarief, verschillende ondernemersregelingen, de innovatiebox en bijzondere regelingen in de autobelastingen. Hiervan wordt jaarlijks een overzicht gegeven in de Miljoenennota. Ook worden de komende tijd verschillende regelingen afgeschaft, zoals de schenkingsvrijstelling van de eigen woning, de middelingsregeling en de fiscale oudedagsreserve. Het kabinet wil voor de zomer van 2023 komen met een aanpak waarin verdere stappen staan om het belastingstelsel te vereenvoudigen.

 

Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

Kinderbijslag komende jaren toch verhoogd

Veel gezinnen hebben het door de huidige inflatie zwaar. De reguliere verhoging van de kinderbijslag is juist nu welkom. Daarom trekt het kabinet het wetsvoorstel om de kinderbijslag niet te indexeren in. Dit besluit is mede tot stand gekomen op verzoek van een motie uit de Eerste Kamer.

Wetsvoorstel vervangen van het box 2-tarief

Dit wetsvoorstel richt zich specifiek op de regelingen die belastingarbitrage via box 2 in de inkomstenbelasting faciliteren. In box 2 worden inkomsten uit aanmerkelijk belang belast. Een aanmerkelijk belang (ab) is een belang van een bepaalde omvang in een onderneming; voor box 2 gaat het om een belang van minimaal 5%.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

8 jun 2022

Laatst gewijzigd

8 jun 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.