Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
25 jul 2022 Nieuws

Opname binnen verhoogde inschrijving

Voor een verbouwing wil een consument deze aanvullen met een hypothecaire geldlening ter hoogte van € 40.000,-, binnen de ruimte van de bestaande hypothecaire inschrijving. De consument heeft er bezwaar tegen gemaakt dat de bank hem hiervoor advies- en afhandelingskosten in rekening heeft gebracht.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Onder protest betaald

Op 25 juli 2021 heeft de consument de ‘Overeenkomst Dienstverlening Hypotheekadvies’ ondertekend, waarin staat dat hij € 500,- zal betalen voor het hypotheekadvies en € 250,- aan afsluitkosten. Hij heeft de ondertekende dienstverleningsovereenkomst die dag per e-mail aan de bank gestuurd, met nog een aantal aanvullende documenten. Daarbij heeft hij geschreven: “Met betrekking tot de overeenkomst van dienstverlening het volgende. Ik heb deze getekend, maar blijf bij mijn standpunt dat er geen sprake is van advies, slechts een toetsing. Advieskosten horen dan ook niet verschuldigd te zijn.
Ik behoud mij het recht voor om hierover, na verstrekking van de lening, nog met de bank in discussie te gaan.

Beslissing

De commissie oordeelt dat de bank advies verplicht mag stellen, dat de bank de consument ook heeft geadviseerd en dat de bank afhandelingskosten in rekening heeft mogen brengen.

Lees hier de volledige uitspraak.


Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Wel of geen verhoogde inschrijving?

De consumenten hebben op advies van de adviseur een hypothecaire geldlening afgesloten. Tijdens het adviestraject is besproken dat een verhoogde inschrijving zal worden aangevraagd. Later blijkt de hypotheek niet verhoogd te zijn ingeschreven.

Advieskosten bij opname verhoogde inschrijving?

Consument stelt zich op het standpunt dat hij eerder advieskosten heeft betaald voor de verhoging van de geldlening, dat de verhoging van € 50.000,- voortvloeit uit het vorige advies en dat hij zelf alles in detail had voorbereid.
Tevens heeft Consument een klacht over het niet doorvoeren van een renteverlaging gedurende de periode van het renteverlengingsvoorstel.

Recht op opname uit verhoogde inschrijving?

Consument stelt dat de Bank ten onrechte zijn verzoeken tot verhoging van de hypothecaire geldlening heeft geweigerd en vordert een bedrag van € 81.893,00. De Commissie oordeelt als volgt.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 jul 2022

Laatst gewijzigd

25 jul 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.