Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
1 aug 2022 Nieuws

Beoogde verbouwing en verhoogde inschrijving

De adviseur is toerekenbaar tekortgeschoten bij zijn advisering van de consumenten door onvoldoende rekening te houden met hun verbouwplannen en de daarvoor (in de nabije toekomst) benodigde extra financiering. Dat blijkt uit een Kifid uitspraak.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Was de adviseur op de hoogte van de verbouwplannen?

De consumenten hebben gesteld dat zij eind 2018, bij het aangaan van de opdracht tot dienstverlening met de adviseur, uitdrukkelijk hebben aangegeven dat er nog een grondige verbouwing nodig zou zijn voordat de (aan te kopen) woning geschikt zou zijn voor bewoning. Dit zou meerdere keren met de adviseur zijn besproken, waarbij hij zou hebben bevestigd dat een verhoging later kon worden aangevraagd. De verbouwing was volgens de consumenten gepland voor 2019 en de kosten daarvan geraamd op € 70.000,-.

Naar het oordeel van de commissie lag het op de weg van de adviseur om die wens en of noodzaak nader bij de consumenten te inventariseren en bij zijn advies te betrekken en na te gaan of een (latere) verhoging van de hypothecaire geldlening bij de bank daadwerkelijk mogelijk zou zijn.

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam adviseur mag bovendien verwacht worden dat hij op de hoogte is van het acceptatiebeleid van de te kiezen geldverstrekker, wat in dit geval betekende dat de bank een lager toetsinkomen berekende dan (bepaalde) andere banken. De adviseur heeft nagelaten de wensen, doelen en mogelijkheden van de consumenten voldoende te inventariseren en hen niet gewaarschuwd voor het feit dat zij op basis van hun inkomensgegevens bij de bank (slechts) een extra financiering van circa € 8.000,- zouden kunnen verkrijgen, terwijl bij de hypotheekakte al rekening is gehouden met een (veel) hogere inschrijving, te weten van € 315.000,-.
Hoewel een hogere inschrijving over het algemeen gebruikelijk is, maakt het grote verschil te meer aannemelijk dat de consumenten de geldlening wilden verhogen en dat gesproken is over de wens en noodzaak van een verbouwing. Welke wens dan wel noodzaak door de adviseur onvoldoende is onderzocht en door hem niet bij zijn advies is betrokken.

De adviseur is derhalve toerekenbaar tekortgeschoten in zijn verplichtingen tegenover de consumenten.

De beslissing

De commissie beslist dat de adviseur een bedrag van € 3.500,- aan de consumenten vergoedt.

Lees hier de volledige uitspraak.


Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Opname binnen verhoogde inschrijving

Voor een verbouwing wil een consument deze aanvullen met een hypothecaire geldlening ter hoogte van € 40.000,-, binnen de ruimte van de bestaande hypothecaire inschrijving. De consument heeft er bezwaar tegen gemaakt dat de bank hem hiervoor advies- en afhandelingskosten in rekening heeft gebracht.

Wel of geen verhoogde inschrijving?

De consumenten hebben op advies van de adviseur een hypothecaire geldlening afgesloten. Tijdens het adviestraject is besproken dat een verhoogde inschrijving zal worden aangevraagd. Later blijkt de hypotheek niet verhoogd te zijn ingeschreven.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 aug 2022

Laatst gewijzigd

1 aug 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.