Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
29 aug 2022 Nieuws

Consultatie AFM aanvulling leidraad

De AFM biedt een aanvulling op de bestaande Leidraad advies- en vermogensbeheerdienstverlening ter consultatie aan. Uit een eerder AFM-onderzoek is gebleken dat aanzienlijke verschillen bestaan tussen verwachte rendementen die beleggingsondernemingen hanteren.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Met deze aanvulling geeft de AFM beleggingsondernemingen handvatten bij het bepalen van verwachte rendementen als onderdeel van de geschiktheidstoets. De consultatie loopt tot en met 29 september.

Realistisch verwacht rendement is noodzakelijk

Beleggingsondernemingen zijn verplicht om bij beleggingsadvies of vermogensbeheer te toetsen of een portefeuille geschikt is voor de klant (geschiktheidstoets). De portefeuille moet aansluiten bij de kenmerken van de klant, zoals de doelstelling, risicobereidheid en financiële positie. Hiervoor is het noodzakelijk dat beleggingsondernemingen een realistisch verwacht rendement vaststellen.

Mogelijkheid om te reageren

De AFM biedt marktpartijen de mogelijkheid om te reageren op de aanvulling. U kunt op deze consultatie reageren tot en met 29 september. Stuur uw reactie aan de AFM via beleggingsbeleid@afm.nl.

Publicatie na consultatie

De leidraad wordt op basis van de reacties waar nodig aangepast. Daarna publiceert de AFM deze op haar website. Daarbij wordt ook een ‘feedbackstatement’ gepubliceerd, waarin wordt aangegeven wat de AFM met de reacties op de consultatie heeft gedaan. Na publicatie van de aanvulling verwachten wij van beleggingsondernemingen dat zij hun bepaling van de verwachte rendementen toetsen aan de herziene leidraad en waar nodig hun berekeningen aanpassen.


Bron: AFM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Geschiktheidstoets voor beleggers

Met de publicatie van het rapport 'Uitkomsten onderzoek geschiktheidstoets' wil de AFM ook de ondernemingen die niet bij het onderzoek betrokken waren, aandachtspunten meegeven voor de inrichting en uitvoering van hun geschiktheidstoets. Daarbij is ook de ‘Leidraad advies- en vermogensbeheerdienstverlening’ behulpzaam. Dit is een actualisatie en samenvoeging van eerdere leidraden over de geschiktheidstoets.

Verwachte rendementen niet eenduidig

De verwachte rendementen die beleggingsondernemingen voorhouden aan hun klanten verschillen nogal. Het verwachte brutorendement liep uiteen van 2,7% tot 7% op jaarbasis, terwijl het om beleggers met vergelijkbaar ‘neutrale portefeuille’ gaat. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 18 beleggingsondernemingen blijkt dat ze verschillende methoden en aannames hanteren. De AFM vermoedt dat een deel van de verwachtingen niet realistisch is.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

29 aug 2022

Laatst gewijzigd

29 aug 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.