Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
29 aug 2022 Nieuws

Voorkeur andere woning komt duur te staan

De kopers van een woning moeten aan de verkopers een boete betalen van ruim 95.000 euro, omdat zij onvoldoende hebben aangetoond dat zij terecht een beroep deden op het financieringsvoorbehoud.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Andere woning

Op 22 juli 2022 in de ochtend zagen Kopers, die op dat moment in het buitenland verbleven, dat op de website van F. de [adres 2] te koop werd aangeboden voor (nagenoeg) dezelfde prijs als de [adres 1] . Hierop hebben zij contact opgenomen met de verkopend makelaar van die woning. Nog diezelfde avond hebben zij nagenoeg hetzelfde bedrag geboden op de [adres 2] als waarvoor zij overeenstemming hadden bereikt met Verkopers. Het bod op de [adres 2] is op 24 juli 2022 geaccepteerd. Een koopovereenkomst is echter (nog) niet getekend.

Inroepen financieringsvoorbehoud

Op 25 juli 2022 heeft de aankoopmakelaar gebeld met de verkoopmakelaar en meegedeeld dat Kopers de financiering van de woning niet rond krijgen.

Documentatie

Bij e-mail van 26 juli 2022 heeft de aankoopmakelaar aan de verkoopmakelaar het hypotheekaanvraagformulier, het renteaanbod, de financieringsopzet en de afwijzingsbrief van M. van de hypotheekaanvraag toegestuurd. Op het hypotheekaanvraagformulier zijn de salarissen van Kopers onleesbaar gemaakt. In de afwijzingsbrief staat dat op basis van het toetsinkomen de gevraagde hoofdsom niet haalbaar is.

Aanvullende info

Bij e-mail van 27 juli 2022 heeft de verkoopmakelaar de inkomensgegevens van Kopers opgevraagd bij de aankoopmakelaar. Die heeft nog dezelfde dag de verkoopmakelaar bericht dat de inkomensgegevens van Kopers niet zullen worden verstrekt en dat zij de overeenkomst ontbonden achten.

Onduidelijk

De door Kopers bij hun ontbindingsverklaring overgelegde stukken geven geen duidelijk beeld van de financiële (on)mogelijkheid om de financiering van de woning rond te krijgen. Uit de stukken kan alleen worden afgeleid dat is verzocht om een hypotheek van € 945.000,00. Zoals gezegd zijn de salarissen van Kopers niet zichtbaar op het hypotheekaanvraagformulier. De advocaat van Kopers heeft ter zitting meegedeeld dat [koper 1] circa € 150.000,00 per jaar zou verdienen en [koper 2] circa € 90.000,00. Het renteaanbod en de financieringsopzet bevatten geen financiële informatie, behalve dan dat Kopers ongeveer € 35.000,00 aan eigen middelen wilden inbrengen. De afwijzingsbrief van M. is zeer summier. Daarin staat alleen dat op basis van het toetsinkomen de gevraagde hoofdsom niet haalbaar is. De financiële gegevens op grond waarvan M. tot het toetsinkomen is gekomen, zijn niet overgelegd. Dit leid ertoe dat de afwijzingsbrief geen helder beeld geeft van de (on)mogelijkheid om een financiering te krijgen. Hetzelfde geldt voor de afwijzingsbrief van O., nu daar alleen in staat dat de hypotheekaanvraag niet voldoet aan de voorwaarden.

Ongeloofwaardig

...
Het feit dat zij vervolgens op 22 juli 2022, dus nog voordat zij op 25 juli 2022 een beroep deden op het financieringsvoorbehoud, een bod hebben uitgebracht op de [adres 2] voor nagenoeg dezelfde prijs als waarvoor zij de woning van Verkopers hebben gekocht, naar onbetwist is gesteld: zonder financieringsvoorbehoud - doet vermoeden dat zij wel in staat waren de kooprijs aan Verkopers te voldoen. De verklaring die Kopers hiervoor hebben gegeven, namelijk dat zij de [adres 2] pas in oktober of november 2022 hoeven af te nemen en verwachten dan wel de financiering rond te krijgen, omdat 2022 voor het bedrijf van [koper 1] een zeer goed jaar is en van 2022 meer maanden meegenomen kunnen worden bij het bepalen van het ondernemersinkomen is niet verder onderbouwd en in het licht van het voorgaande niet geloofwaardig.

Beslissing

Kopers dienen de boete te voldoen aan verkopers.

 

Bron: Rechtspraak.nl

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Voortaan paraafje bij boetebeding?

Een koper heeft niet correct de ontbinding op basis van het financieringsvoorbehoud ingeroepen. De rechtbank heeft dan ook de koper tot betaling van de 10% (boetebeding) veroordeeld. In het voordeel van koper heeft het Gerechtshof de boete gematigd.

Wijs koper tijdig op inroepen financieringsvoorbehoud

Hypotheekadviseur schendt zorgplicht door niet/onvoldoende de wensen van consumenten te inventariseren bij de aanvraag van hun hypothecaire lening en door consumenten niet te wijzen op het ongebruikt verstrijken van het financieringsvoorbehoud.

Eisen die aan de inspanningsverplichting van de koper worden gesteld

Kopers hebben volgens de rechtbank Rotterdam niet voldaan aan plicht "goed gedocumenteerd' om een geslaagd beroep op financieringsvoorbehoud te doen. Kopers moesten 10% boete betalen. Kopers zijn in hoger beroep gegaan.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

29 aug 2022

Laatst gewijzigd

29 aug 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.