Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
26 sep 2022 Nieuws

Impactanalyse verandering huurtoeslag

Minister De Jonge bood de Tweede Kamer de impactanalyse aan op de beoogde hervorming van de huurtoeslag, uitgevoerd door het Nibud.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De beoogde hervorming van de huurtoeslag is van 7 juli 2022 tot en met 2 augustus 2022 in internetconsultatie aangeboden geweest.

Conclusie Nibud

Zeker in tijden dat de financiële positie van huishoudens met een beperkt inkomen sterk onder druk staat, zouden veranderingen in de financiële ondersteuning geen verslechtering van de financiële positie mogen opleveren. Dat is met de voorgestelde verandering van de huurtoeslag voor een grote groep huurtoeslagontvangers echter wel het geval. Bijna twee derde gaat erop achteruit.

De voorgestelde verandering van de huurtoeslag betekent dat de groep die de minimaal onvermijdbare uitgaven niet meer kan betalen, groeit van 38 naar 64 procent. Met de extra verhoging van het minimumloon met 7,5 procent, gaat dit percentage weliswaar naar 56 procent, maar die is daarmee niet genoeg om het negatieve effect van de verandering van de huurtoeslag te compenseren.
Daarnaast bestaat het risico dat de extra financiële ruimte die ontstaat door de verhoging van het minimumloon wordt opgeslokt door de hoge inflatie. Het Nibud raadt daarom af om de huurtoeslag te veranderen zoals is voorgesteld.

Er zitten ook positieve aspecten aan de voorgestelde verandering van de huurtoeslag, zoals de verlaging van de leeftijd naar 21 jaar en het schrappen van de maximale huurgrens. Het Nibud raadt daarom aan om te onderzoeken of het mogelijk is om die verbeteringen door te voeren.

 

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Hervorming van de huurtoeslag (internetconsultatie)

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat ons toeslagenstelsel voor een deel van de mensen onzekerheid met zich meebrengt. In het coalitieakkoord 2021-2025 is daarom de ambitie benoemd om op termijn toeslagen af te schaffen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 sep 2022

Laatst gewijzigd

26 sep 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.