Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
12 okt 2022 Nieuws

Implementatiewet zesde richtlijn motorrijtuigenverzekering (internetconsultatie)

Dit voorontwerp zet de zesde Europese richtlijn motorrijtuigenverzekering om in Nederlands recht. Lidstaten moeten er op grond van deze richtlijn voor zorgen dat er een orgaan is dat slachtoffers van een ongeval compenseert als de verzekeraar van het motorrijtuig failliet is.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Daarnaast staat deze richtlijn het lidstaten toe om de verzekeringsplicht, die nu in beginsel geldt voor alle motorrijtuigen, af te schaffen voor bepaalde voertuigen, zoals lichte elektrische voertuigen.

Wat verandert deze wet?

Dit voorontwerp houdt de verzekeringsplicht in stand voor alle motorrijtuigen waarvoor deze nu ook geldt. Wel voorziet dit voorontwerp in een grondslag om bij algemene maatregel van bestuur alsnog een uitzondering te maken op de verzekeringsplicht voor motorrijtuigen, als blijkt dat zij in de praktijk nauwelijks gevaar opleveren.

Nu geldt er al geen verzekeringsplicht voor gewone elektrische fietsen. Dit voorontwerp brengt mee dat het Waarborgfonds Motorverkeer straks niet langer de schade veroorzaakt door deze fietsen vergoedt. Het risico dat dergelijke fietsen ernstige schade aan anderen veroorzaken, is klein. Bovendien valt deze schade in principe onder de dekking van een onverplicht afgesloten aansprakelijkheidsverzekering voor personen of voor bedrijven.

Daarnaast zorgt dit voorontwerp ervoor dat Nederlandse inwoners bij een faillissement van de verzekeraar van het motorrijtuig, steeds bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht kunnen voor vergoeding van de schade veroorzaakt door dit motorrijtuig.

 

Klik hier voor de internetconsultatie.


Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

12 okt 2022

Laatst gewijzigd

12 okt 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.