Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
25 jan 2023 Nieuws

Aanscherping vernieuwing stelsel rechtsbijstand

Minister Weerwind wil dat mensen die hun recht zoeken en daarbij in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, de best mogelijke juridische ondersteuning krijgen. Vandaag én in de toekomst. Om dat te bereiken past Weerwind de lopende stelselvernieuwing rechtsbijstand op onderdelen aan.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De minister schrapt het plan dat rechtzoekenden zich altijd eerst moeten melden bij het Juridisch Loket voordat ze gesubsidieerde rechtsbijstand kunnen krijgen. Dit voornemen botst met het in het werkveld breed gedragen uitgangspunt dat mensen met hun probleem moeten kunnen aankloppen bij verschillende dienstverleners. Een verplichting om altijd eerst naar het Juridisch Loket te gaan, vormt een extra drempel voor mensen. Zeker als ze vervolgens toch bijstand van een advocaat nodig blijken te hebben.

Rechshulppakketten

Daarnaast ziet minister Weerwind na overleg met alle betrokken partijen af van de invoering van de zogeheten rechtshulppakketten. De ontwikkelingen van deze pakketten blijkt zeer complex, ze blijken in de praktijk niet goed bruikbaar en er is weinig draagvlak voor bij de professionals die ermee moeten werken. De achterliggende doelstelling van een betere kwaliteit van dienstverlening en een doelmatig stelsel blijven onverminderd overeind. De minister wil deze doelen bereiken binnen het bestaande systeem van forfaitaire vergoedingen.

Juridisch Loket

Eerder al maakte de minister bekend dat bellen met het Juridisch Loket met ingang van dit jaar gratis is geworden. Het loket helpt mensen met een laag inkomen met gratis persoonlijk advies.


Bron: Rijksoverheid

 

Lees ook…

Inkomen, vermogen en eigen bijdrage 2023

Vanaf 1 januari 2023 gelden nieuwe inkomens- en vermogensnormen en voor de gesubsidieerde rechtsbijstand en mediation. Deze normen gelden voor toevoegingsaanvragen die zijn ingediend vanaf 1 januari 2023.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 jan 2023

Laatst gewijzigd

25 jan 2023

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.