Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
8 feb 2023 Nieuws

Kabinet verbetert positie koopstarters

Om starters te helpen een betaalbare koopwoning op de markt te vinden, wil het kabinet dat meer gemeenten verkoopoplossingen inzetten. Ook realiseert het kabinet een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen met een budget van € 40 miljoen. Hiermee worden de kansen van starters op een betaalbare koopwoning groter.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De bouw en de beschikbaarheid van betaalbare koopwoningen staat onder druk, terwijl juist naar deze woningen een grote vraag is. Om starters te helpen, kunnen gemeenten (starters)instrumenten aanbieden.

Met de handreiking ‘verkoopinstrumenten voor gemeenten’, krijgen  gemeenten  meer inzicht in de verschillende opties die zij hebben om starters een duwtje in de rug te geven. Voorbeelden van zulke verkoopoplossingen zijn KoopStart (kopen voor een verlaagde verkoopprijs) of Kopen naar Wens (formule die het kopen van een huis voor starters met een laag-/middeninkomen mogelijk kan maken).

Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen

Naast de handreiking komt het kabinet met een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Met de beschikbare € 40 miljoen wil het kabinet meer starters met een inkomen tot 2 keer modaal aan een koopwoning helpen. Van gemeenten en ontwikkelaars die gebruik willen maken van de beschikbare middelen, wordt een evenredige bijdrage verwacht. Deze extra inzet komt boven op de bouw van 350.000 betaalbare koop- en middenhuurwoningen tot en met 2030, het toewijzen van betaalbare woningen aan mensen die daar het meest bij gebaat zijn en de regeling rondom de vrijstelling van overdrachtsbelasting starters tot 35 jaar sinds 2021.

 

Bron: Rijksoverheid

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

8 feb 2023

Laatst gewijzigd

8 feb 2023

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.