Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
19 apr 2023 Nieuws

Aanvulling Leidraad

Met een brief informeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de sector over een aanvulling van de leidraad ‘Vergoeding vervroegde aflossing van de hypotheek’. In deze Leidraad uit 2017 is toegevoegd op welk moment de vergelijkingsrente wordt vastgesteld. De sectorbrief en de aanvulling zijn vooraf geconsulteerd bij marktpartijen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Aanvulling in de leidraad

De AFM heeft de leidraad aangevuld met de volgende informatie. De vergelijkingsrente mag in beginsel niet lager zijn dan rente op de tussen aanbieder en klant afgesproken aflosdatum. Wanneer het hanteren van de aflosdatum praktisch gezien niet mogelijk is, kan een aanbieder een datum kiezen voor het vaststellen van de vergelijkingsrente die maximaal vijf werkdagen voor de afgesproken aflosdatum ligt.

Vragen uit de praktijk

De hypotheekrente is recent een aantal keer gestegen en sommige aanbieders stellen de vergelijkingsrente vast op een datum voorafgaand aan de aflosdatum. Hierover hebben zij vragen ontvangen van consumenten en adviseurs. Dit was de aanleiding om de leidraad aan te vullen met het moment wanneer de aanbieder de vergelijkingsrente vaststelt.

Rentedaling?

In de sectorbrief licht de AFM de aanleiding voor de aanvulling van de leidraad verder toe en gaan zij in op het scenario waarin de rente daalt. Verder leggen zij uit dat aanbieders bij een tussentijdse wijziging van het rentecontract een afwijkende methodiek kunnen hanteren.

Verwachtingen

Tijdens de consultatie hebben enkele aanbieders aangegeven dat het doorvoeren van een structurele oplossing de nodige tijd zal vergen. De AFM heeft er begrip voor dat aanpassingen van systemen tijd kosten en dat aanbieders mogelijk nog heel 2023 bezig zullen zijn met de implementatie. De AFM vindt het belangrijk dat de aanbieders in de tussentijd met een tijdelijke oplossing borgen dat klanten geen hogere vergoeding betalen dan het financiële nadeel, berekend aan de hand van de methodiek in de aangevulde leidraad.

 

Bron: AFM

Lees ook…

AFM consulteert aanvulling Leidraad vergoeding vervroegde hypotheekaflossing

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil een passage toevoegen aan de bestaande 'Leidraad vergoeding voor vervroegde aflossing van de hypotheek’. Wij zien aanleiding om in de leidraad te verduidelijken op welk moment de vergelijkingsrente wordt vastgesteld. De consultatie loopt tot 6 januari 2023.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 apr 2023

Laatst gewijzigd

19 apr 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.