Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
4 sep 2023 Nieuws

ESMA vernieuwt briefing over definitie beleggingsadvies

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een supervisory briefing gepubliceerd over de definitie van beleggingsadvies onder MiFID II. Dit is een update van een eerdere briefing die beter aansluit op nieuwe vormen van (online) dienstverlening.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In de publicatie is een beslisboom opgenomen op basis waarvan kan worden bepaald of er een beleggingsadvies wordt gegeven of niet. Daarnaast zijn er specifieke praktijkvoorbeelden opgenomen waarin de beslisboom wordt toegepast.

De ESMA supervisory briefing over de definitie van advies onder MiFID II richt zich op toezichthouders, maar is ook nuttig voor beleggingsondernemingen en influencers om hun eigen dienstverlening te beoordelen. Nieuw bij deze update zijn vier praktijkvoorbeelden gericht op beleggingsondernemingen en influencers. De voorbeelden tonen online dienstverleningsmodellen die steeds vaker voorkomen en waarbij twijfel kan bestaan of er advies wordt gegeven.

Zo zijn er twee praktijkvoorbeelden waarbij een beleggingsonderneming een beperkt productaanbod biedt en de klant met meer of minder ondersteuning van de onderneming kan kiezen uit een vijftal goed gespreide beleggingsfondsen. Ook bevat het document een uitwerking van een casus waarbij een finfluencer op social media dagelijks video’s post over o.a. beleggen en wekelijks een live Q&A event organiseert voor zijn volgers.

Bron: AFM

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

4 sep 2023

Laatst gewijzigd

4 sep 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.