Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
16 okt 2023 Nieuws

Verkorten bewaartermijn BKR-registratie niet wenselijk

Na een afgerond saneringskrediet loopt men meer risico om opnieuw in betalingsproblemen dan iemand zonder schuldhulpregelingsverleden. Dit is een van de conclusies van een onderzoek.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Eerder is door minister Sigrid Kaag voorgesteld de bewaartermijn van 5 jaar naar 3 jaar te verkorten. Enkele gemeenten stelden zelfs voor de bewaartermijn verder te verkorten tot 6 maanden.

Mogelijke nadelen

Het literatuuronderzoek maakte duidelijk dat verkorting van de bewaartermijn van gegevens over kredieten en betalingsgedrag, in meerdere landen heeft geleid tot hogere wanbetalingspercentages, verminderde beschikbaarheid van krediet en hogere kosten voor kredieten in het algemeen.

Klik hier voor het onderzoeksrapport.

 


Bron: BKR

Lees ook…

Kamervragen over het bericht dat het BKR de bewaartermijn van BKR-registraties bekort

Minister Kaag gaf antwoord op vragen over het bericht dat het Bureau Kredietregistratie (BKR) de bewaartermijn van BKR-registraties bekort. Ook gaf zij antwoord op schriftelijke vragen over het bericht 'Mr. Frank Visser wil onterechte BKR-registraties aanpakken' en de bijbehorende uitzending van Radar.

Wet stelsel kredietregistratie (internetconsultatie)

Bij kredietregistratie door BKR worden veel gegevens van mensen verwerkt. Het wetsvoorstel maakt van het beheer van het kredietregister een wettelijke taak, maakt het mogelijk om BKR aan te wijzen als uitvoerder van die taak, en zorgt ervoor dat gegevens zorgvuldig worden gebruikt.

In de vraagstelling (consultatie) komen de vragen 'positieve registratie hypotheken' en 'verkorten naar drie jaar' aan bod.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

16 okt 2023

Laatst gewijzigd

16 okt 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.