Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
13 nov 2023 Nieuws

Aanpassingen raadplegen Kadaster

Het gaat daarbij om de volgende 3 maatregelen: beperken van de mogelijkheid om te ‘zoeken op naam’ binnen de registers van het Kadaster, de uitbreiding van de mogelijkheid om persoonsgegevens af te laten schermen en het verplichte gebruik van eHerkenning.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Nu maakt het Kadaster bekend per 20 november 2023 de eerste aanpassingen in te voeren. Namelijk de beperking van ‘zoeken op naam’ en het beginnen met afsluiten van de convenanten over de uitbreiding van personen van wie de gegevens worden afgeschermd.

Wat verandert er in het ‘zoeken op naam’?

Vanaf 20 november 2023 kan er binnen de dienstverlening van het Kadaster alleen nog door professionele gebruikers met een gerechtvaardigd doel gezocht worden op naam. Voor een aantal beroepsgroepen is dit gerechtvaardigd doel helder, gelet op hun rol in de vastgoedeconomie en het verschaffen van rechtszekerheid. Dit zijn overheidsorganen, notarissen, deurwaarders en financiële ondernemingen als bedoeld in de Wet op het financieel toezicht. Deze groepen kunnen, net als nu, voor de uitvoering van hun taak of beroep zonder aanvullende eisen registergoederen van personen blijven inzien via de functie zoeken op naam. Hiermee is de functie van zoeken op naam niet langer toegankelijk voor beroepsgroepen die geen gerechtvaardigd doel hebben.

Sommige beroepsgroepen moeten per aanvraag belang opgeven

Daarnaast is door het ministerie van BZK een groep gebruikers benoemd voor wie het ‘zoeken op naam’ in specifieke situaties een cruciale belangrijke rol kán vervullen met het oog op hun maatschappelijke en wettelijke taak. Het gaat hierbij om makelaars, rentmeesters, advocaten, registeraccountants, vastgoedtaxateurs en journalisten. Deze beroepsgroepen moeten per aanvraag aangeven voor welk gerechtvaardigd doel zij moeten ‘zoeken op naam’. In overleg met de brancheverenigingen zijn deze gerechtvaardigde doelen op een rij gezet.  

Overeenkomsten met brancheverenigingen

Makelaars, rentmeesters, vastgoedtaxateurs en journalisten zijn geen beschermde beroepen. Daarom heeft de minister van BZK ervoor gekozen hier een onderscheid te maken tussen leden van deze beroepsgroepen die lid zijn van een branchevereniging en niet-leden. Dit om de kans op misbruik zo klein mogelijk te maken. Met de brancheverenigingen sluit het Kadaster een overeenkomst met extra afspraken af om gebruik te kunnen maken van zoeken op naam. 

Deze afspraken zorgen ervoor dat de beroepsorganisaties de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de dienstverlening door de beroepsgroepen bewaken. Makelaars, rentmeesters, vastgoedtaxateurs en journalisten die geen lid zijn van een brancheorganisatie kunnen onder aanvullende voorwaarden gebruik maken van zoeken op naam. Door de handmatige toets door het Kadaster die hiervoor nodig is zijn hiervoor langere doorlooptijd en aparte tarieven.

 

Bron: Kadaster

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

13 nov 2023

Laatst gewijzigd

13 nov 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.