Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
29 dec 2023 Nieuws

Klachtenafwikkeling Kigid naar Kifid

De Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) gaat de klachtenafwikkeling van de Klachtencommissie NVI en KIGID onderbrengen bij het financiële klachteninstituut Kifid.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Deze stap komt voort uit de nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki), die naar verwachting op 1 maart 2024 ingaat. Het betekent dat consumenten met klachten over gedragingen van NVI-leden vanaf 1 april 2024 bij Kifid terecht kunnen en niet langer bij Kigid, het eigen klachteninstituut van NVI.

Aanleiding

Zodra de nieuwe wet Wki ingaat moet elk geregistreerd incassobureau zich aansluiten bij een geschillenregeling. In aanloop naar die nieuwe wetgeving hebben Kifid en NVI onderzocht of, en hoe aansluiting bij Kifid mogelijk zou zijn. De uitkomst hiervan is positief. Het NVI-lidmaatschap en de manier waarop de leden worden geaudit zijn  afdoende voor aansluiting bij Kifid. Incassobureaus met een NVI-lidmaatschap verplichten zich daarmee om zich bindend aan te sluiten bij Kifid voor de afhandeling van klachten over hun gedrag, oftewel tuchtklachten.

Klachten over gedrag, geen inhoudelijke klachten

Het huidige Kigid behandelt klachten over NVI-leden die gaan over gedragingen die ingaan tegen de geldende regels, zoals het Incasso Keurmerk en de NVI Gedragscode. Inhoudelijke klachten behandelt Kigid niet. Dat blijft zo, ook na de overgang van de klachtafhandeling naar Kifid. Kifid zal klachten tuchtrechtelijk beoordelen. De behandeling van inhoudelijke klachten over incassobureaus blijft voorbehouden aan de burgerlijke rechter.

Vanaf 1 april klachten over gedrag incassobureaus bij Kifid

Consumenten met een tuchtklacht over een NVI-lid moeten de klacht eerst voorleggen aan het incassobureau. Lost het incassobureau de klacht niet naar tevredenheid op, dan kunnen consumenten tot 1 april 2024 nog terecht bij Kigid en de Klachtencommissie van NVI.
Vanaf 1 april 2024 kunnen consumenten voor tuchtklachten over NVI-leden naar het financiële klachtenloket Kifid. Het indienen van een klacht bij Kifid is gratis voor een consument. Kifid behandelt deze klachten volgens het dan geldende reglement Geschillencommissie Kifid.

 

Bron: Kifid

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

29 dec 2023

Laatst gewijzigd

29 dec 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.