Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
7 feb 2024 Nieuws

Kamerbrief verkenning gelijke aanpassingen met spreiden in uitkeringsfase

Minister Schouten informeerde de Tweede Kamer over de uitkomst van een verkenning naar de uitvoering van het amendement-P. op de Wet toekomst pensioenen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Dit amendement introduceert de mogelijkheid bij de solidaire premieregeling om de pensioenuitkeringen met procentueel gelijke aanpassingen te kunnen verhogen of verlagen, in combinatie met het in de tijd spreiden van financiële resultaten (‘gelijke aanpassingen met spreiden’).

Het amendement voorziet in de mogelijkheid om in de uitkeringsfase van de solidaire premieregeling de toedelingsregels voor financiële resultaten aan te kunnen passen, om daarmee gelijke aanpassingen met spreiden in de uitkeringsfase te realiseren. Hierbij is beperkte herverdeling tussen pensioengerechtigden toegestaan voor zover dat nodig is om gelijke aanpassingen te realiseren. Dit is vergelijkbaar met de beperkte herverdeling die in het collectief toedelingsmechanisme van de flexibele premieregeling kan ontstaan.

In het najaar van 2023 bleek dat het amendement zonder nadere kaders pensioenuitvoerders onvoldoende duidelijkheid geeft over de voorwaarden waaraan een uitkeringsfase met gelijke aanpassingen met spreiden moet voldoen in de uitvoering van een solidaire premieregeling. Daarom zijn de afgelopen periode experts uit de pensioensector in constructieve samenwerking met De Nederlandsche Bank en mijn ministerie aan de slag gegaan om uitvoerbare voorwaarden op te stellen.

Vervolg

Ik ben voornemens om bovenstaand uitvoeringskader (zie download, pagina 2 + 3) bij het amendement van het lid P. vast te leggen in het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling. Dit uitvoeringskader doet recht aan de doelen van het amendement en biedt helderheid over hoe deze doelen beheerst en integer in de uitvoeringspraktijk kunnen worden gerealiseerd.


Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

7 feb 2024

Laatst gewijzigd

7 feb 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.