Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
19 apr 2024 Nieuws

Consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt

Verzekerden hebben bij het kiezen van een zorgverzekering meer dan in eerdere jaren aandacht voor een vrije keuze aan zorgaanbieders. Voor 17 procent van de verzekerden die zijn overgestapt was dit een reden om te kiezen voor een nieuwe zorgverzekering. Vorig jaar was dit nog 11 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft laten uitvoeren.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In het onderzoek gaven ook meer verzekerden aan dat het uitblijven van een contract tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders invloed had op hun keuze. Het percentage ondervraagden voor wie dit geldt steeg met meer dan 50 procent ten opzichte van vorig jaar (van 12 naar 19 procent). Bij de keuze van een zorgverzekering vinden consumenten het vooral belangrijk dat zij zonder bijbetaling naar hun favoriete ziekenhuis kunnen.

Uit het consumentenonderzoek blijkt ook dat meer verzekerden die overstapten hun nieuwe verzekering afsloten via vergelijkingswebsites. Dit percentage verzekerden steeg naar 41 procent. In voorgaande jaren was dat 26 procent (2021) en 34 procent (2022 en 2023). Verzekerden vergelijken zorgverzekeringen/zorgverzekeraars vooral op hoogte van premie en dekking. Ruim twee derde van de verzekerden (70 procent) die vergelijkingssites gebruikten als informatiebron geeft daarbij aan te hebben gezien dat zij zorgverzekeringen ook op andere aspecten kunnen vergelijken dan de premie.

 

Bron: ACM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Waarschuwingsregister zorgfraude (internetconsultatie)

De Uitvoeringsregeling Waarschuwingsregister zorgfraude bevat nadere regels over het Waarschuwingsregister zorgfraude. In de bijlage van de uitvoeringsregeling staat het protocol. De zorgverzekeraars en gemeenten moeten dit protocol volgen bij het gebruik van het Waarschuwingsregister zorgfraude.

Definitief overstapcijfer bekend

In het overstapseizoen 2023/2024 zijn ruim 1,3 miljoen verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar. Dat is 7,4% van de verzekerden. Dit betreft het één na hoogste overstappercentage vanaf de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Vorig jaar was het overstappercentage het hoogste tot nu toe met 8,2%.

Polisaanbod 2024

Minister Kuipers informeerde de Tweede Kamer over het polisaanbod van zorgverzekeraars voor 2024. Ook ging de minister in op de evaluatie van de Wet Verzekerdeninvloed Zorgverzekeringswet.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 apr 2024

Laatst gewijzigd

19 apr 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.