Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
15 mei 2024 Nieuws

Consultatie verlenging regeling risicoweging hypothecaire leningen 2024

DNB is gestart met de publieke consultatie van de regeling tot wijziging van de Regeling specifieke bepalingen CRD en CRR in verband met de verlenging van een minimumvloer voor de risicoweging van leningen aan particulieren gedekt met hypotheken op onroerend goed in Nederland. De consultatie loopt tot en met 25 juni 2024.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Regeling hypothecaire leningen

Met de regeling hypothecaire leningen heeft DNB een minimumvloer bepaald voor de risicoweging van de hypothecaire leningenportefeuilles van banken die interne modellen gebruiken. Daarmee heeft DNB gebruik gemaakt van haar bevoegdheid op basis van artikel 458 van de verordening kapitaalvereisten (CRR). Deze regeling is eenmaal eerder verlengd en is nu tot 1 december 2024 van kracht.

In het licht van de op hoog niveau stabiliserende risico’s op de Nederlandse woningmarkt, het aanhoudende systeemrisico, en in overweging nemende dat de risicogewichten die banken op basis van hun interne modellen voor hun hypothecaire leningen hanteren dit systeemrisico in de huizenmarkt onvoldoende weerspiegelen, is DNB voornemens om de regeling per 1 december 2024 met twee jaar te verlengen. Deze mogelijkheid tot verlenging is voorzien in artikel 458 van de CRR. De maatregel zal dan tot 1 december 2026 van kracht zijn.

De berekening in artikel 2:2 van de regeling blijft op basis van de marktwaarde van het onderpand. Omwille het doel van de maatregel, van consistentie in de berekening van de minimumvloer en om dubbeltelling te voorkomen is het niet nodig om bij de berekening van de minimumvloer rekening te houden met de toekomstige wijziging in artikel 229(1)(d) van de CRR, die een bovengrens stelt aan de herwaardering van onderpand.

Reageren?

Reacties op deze consultatie kunt u aan DNB sturen via consultatie@dnb.nl, onder vermelding van ‘Reactie consultatie Regeling verlenging risicoweging hypothecaire leningen 2024’. De deadline voor het insturen van reacties is 25 juni 2024.


Bron: DNB

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

15 mei 2024

Laatst gewijzigd

15 mei 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.