Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
24 jun 2005 Nieuws

Wijn versoepelt aanpak prepensioen

De Belastingdienst zal minder strikt optreden tegen afspraken over behoud van het vroegpensioen, dat gaat staatssecretaris Joop Wijn van Financiën volgen Het Financieele Dagblad vandaag voorstellen aan de ministerraad.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Eerder deze week waarschuwde de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) dat de afspraken die in veel CAO’s gemaakt zijn over pensioenregelingen niet getolereerd zouden worden door de Belastingdienst. Het gaat om regelingen die zijn aangepast om vroegpensioen mogelijk te maken. De aanpassingen zijn een gevolg van afschaffing van de fiscale steun voor vut en prepensioen.

 

Volgens PriceWaterhouseCoopers gaat het concreet om het volgende. ‘Tot 1 januari 2006 kan de pensioenopbouw ongewijzigd worden voortgezet en kan indien gewenst optimalisatie van de pensioenregeling plaatsvinden. Vanaf 1 januari 2006 moet de opbouw van pensioen volgens de nieuwe normen plaatsvinden. Deze zijn 2% opbouw (eindloonsysteem) per dienstjaar op basis van een pensioenleeftijd van 65 jaar (momenteel is dit 60 jaar). Het blijft mogelijk om eerder met pensioen te gaan, met als gevolg een lager pensioen.

Voor de toekomstige pensioenopbouw vanaf 1 januari 2006 moet een onderscheid worden gemaakt tussen pensioenopbouw die ziet op toekomstige dienstjaren en pensioenopbouw die ziet op dienstjaren uit het verleden. Voor toekomstige dienstjaren hoeven bestaande rechten op ouderdomspensioen en prepensioen niet in mindering te worden gebracht. Indien ná 1 januari 2006 pensioen wordt ingekocht over verleden dienstjaren, moet rekening worden gehouden met reeds opgebouwd ouderdomspensioenen maar ook met vrijwillig bijgespaard ouderdomspensioen en reeds opgebouwd prepensioen.

Nadere toetsing van de pensioenafspraken leerde de fiscus dat een aantal regelingen extra belast zou moeten worden. Het ging daarbij vooral om technische punten, zoals de mate waarin in het verleden opgebouwde pensioenrechten zouden meetellen voor de belastingheffing.’

 

Staatssecretaris Wijn komt volgens bronnen op vrijwel alle punten tegemoet aan de bezwaren en neemt zo naar verwachting alle bezwaren van de pensioenfondsen weg.

 

Bron: Het Financieele Dagblad, 24-06-2005

Rubrieken

Opvoerdatum

24 jun 2005

Laatst gewijzigd

24 jun 2005

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.