Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
8 jan 2013 Kennis

Hypotheekakte

De hypotheekakte wordt opgesteld door de notaris. Daarna wordt de akte gepasseerd en ingeschreven in de openbare registers, het Kadaster.

Alleen abonnees van Fintool hebben toegang tot dit onderdeel. Log graag in of neem een abonnement.

Dit artikel bevat 824 woorden

  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Lees ook…

Notaris niet verplicht bij koopcontract

Minister Opstelten heeft in een brief aan de Tweede kamer aangegeven dat hij geen aanleiding ziet om de notaris verplicht in te schakelen bij de koopovereenkomst.

Notaris blijft makelaar nog betalen

Notarissen mogen voorlopig de betaling van de woningtransactiekosten voor makelaars en financiële tussenpersonen nog gewoon via hun kantoren laten lopen. Het verbod, dat de KNB vorige maand aankondigde, is vooralsnog van de baan. Tegen deze verordening is binnen de KNB-gelederen, en ook bij makelaars en tussenpersonen, veel verzet gerezen.

KNB wil geen betalingen meer aan makelaars en tussenpersonen

De beroepsorganisatie van notarissen KNB wil op korte termijn verbieden dat bij woningtransacties de kosten voor makelaars en financiële tussenpersonen via de notaris worden betaald.

Aanscherping toepassing beleidsregel KNB: "Geen honorarium uitkeren aan makelaar, hypotheekadviseur of advocaat".

Al eerder schreven wij over een uit 2008 stammende beleidsregel van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie waarin is vastgelegd dat notarissen bij het passeren van een hypotheekakte alleen nog maar een 'gebruikelijke honorarium' van het betrokken intermediair mogen verrekenen. Nu zal op 14 april op de ledenraad een aanscherping op deze beleidsregel worden voorgesteld waarin wordt voorgeschreven géén betalingen aan derden meer uit te voeren.

Beleidsregel KNB: welk bedrag mag aan de hypotheekadviseur worden uitbetaald?

Op 6 december 2007 heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie de beleidsregel "Beperking uitbetaling derdengelden bij onroerendgoedtransacties" uitgevaardigd. Op 16 december 2009 is daar bovenop de beleidsregel "welk bedrag mag aan de hypotheekadviseur worden uitbetaald?" bijgekomen. Hieronder de tekst van KNB Notarisnet.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.