Voorzitter van de WPC, Jeroen Wendelgelst stelt dat de regeling met verzekeraars moet worden aangevuld met compensatie door tussenpersonen als er sprake is geweest van onjuiste advisering. Uit een eerder AFM-rapport is gebleken dat tussenpersonen in een kwart van de gevallen slecht advies hebben gegeven aan afnemers van beleggingsverzekeringen. Bij tussenpersonen in Nederland kan het gaan om kleine kantoren, maar ook grote instellingen zoals De Hypotheker of banken.
WPC wil op basis van een aantal voorbeeldzaken onderzocht hebben welke tussenpersonen ondermaatse adviezen hebben gegeven. Een uitspraak daarover zou vervolgens “door tussenpersonen zelf kunnen worden uitgerold over de eigen branche”, aldus Wendelgelst. WPC denkt dat bij zo’n studie een rol weggelegd kan zijn voor het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) of voor Financieel Ombudsman Jan Wolter Wabeke.
De tussenpersonen zijn bereid tot compensatie, maar willen niet dat zij over een kam worden geschoren. Alle situaties waarbij is sprake is van bewezen slecht advies moeten individueel worden bekeken, verklaarde een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Assurantie-adviseurs (NVA). De brancheverenigingen NVA, NBVA en VvHN stelden donderdag in een gezamenlijke verklaring te hopen dat het nieuwe rapport van de AFM tot een passende compensatie zal leiden voor polishouders die daarvoor in aanmerking komen.
De overheid heeft volgens WPC-voorman Wendelgelst ook een belangrijke rol in de oplossing voor de woekerpolisaffaire. Momenteel is het voor polishouders fiscaal onaantrekkelijk om een woekerpolis stop te zetten. Minister Bos (Financiën) zou wetgeving op dat punt moeten aanpassen, vindt WPC.
WPC pleit ervoor dat gedupeerden, verzekeraars, tussenpersonen en overheid komen tot een overkoepelende oplossing voor de woekerpolisaffaire. De stichting, die de belangen behartigt van ongeveer 75.000 mensen met een beleggingsverzekering, nodigt de partijen binnenkort uit om te praten.
Bron: DFT, 09-10-2008
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99