MijnFintool

Nieuws

Aandeelhouders Fortis stemmen tegen

Op een veelbewogen Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Fortis SA/NV in Brussel hebben de aandeelhouders zich woensdag uitgesproken tegen de opsplitsing van concern. Met name het ‘nee’ tegen de transacties met de Belgische Staat en BNP Paribas zorgt ervoor dat de toekomst van Fortis uiterst onzeker geworden is.

Op een veelbewogen Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Fortis SA/NV in Brussel hebben de aandeelhouders zich woensdag uitgesproken tegen de opsplitsing van concern. Met name het ‘nee’ tegen de transacties met de Belgische Staat en BNP Paribas zorgt ervoor dat de toekomst van Fortis uiterst onzeker geworden is.

 
Volgens het (Nederlandse) ministerie van Financiën tast het besluit van de aandeelhouders om tegen de verkoop van de Nederlandse onderdelen van Fortis aan de Nederlandse Staat de rechtsgeldigheid van de transactie niet aan. “De verkoop aan de Nederlandse Staat is geldig en onaantastbaar. De werknemers, klanten en overige relaties van Fortis Bank Nederland hebben geen enkele reden zich naar aanleiding van dit besluit zorgen te maken. De Staat is op 3 oktober 2008 definitief eigenaar geworden van de Nederlandse Fortis-onderdelen”, aldus het ministerie in een verklaring.
 
Het afwijzen van de transacties met de Belgische Staat en de voorgenomen doorverkoop aan BNP Paribas is een ander verhaal. Volgens sommigen is de toekomst van het beursfonds door de uitslag in gevaar. Volgens Het Financieele Dagblad heeft in de uitkomst pensioenfonds ABP een belangrijke rol gespeeld. Het fonds onthield zich met circa 50 miljoen aandelen op de cruciale aandeelhoudersvergadering in Brussel van stemming. Het ja-kamp, dat 49,74% haalde, kwam slechts 2 miljoen stemmen tekort. Volgens Paul Frentrop, die namens ABP stemde, kon het fonds de verkoop van de Belgische bank niet goedkeuren omdat de prijs - euro 9,4 mrd - te laag was. De grootaandeelhouder heeft de afgelopen tijd nog onderhandeld met de Belgische overheid en met de Franse groep BNP Paribas, maar dat heeft tot niets geleid, aldus het DF.
 
De toekomst van Fortis is ongewis door de uitslag. Het nieuwe bestuur is onderling al verdeeld. Topman Karel de Boeck zegt dat het bedrijf ondanks de nee-stem verplicht is om de contracten met de Belgische overheid uit te voeren. Daarin staat dat het beursfonds tot 6,8 miljard euro moet storten in een portefeuille met probleemkredieten, en dat heeft Fortis niet. Maar volgens beoogd voorzitter Ugeux klopt dat niet: 'Die portefeuille zit nu juist niet in de holding, maar bij de bank'. Fortis Bank België blijft ondanks de uitslag van de stemming voorlopig in handen van de Belgische overheid. Fortis Bank Nederland, ABN Amro en Fortis ASR blijven bij de Nederlandse overheid. Ugeux en Modrikamen, de advocaat die de procedure aanspande die heeft geleid tot deze aandeelhoudersvergaderingen, vinden dat alle partijen, ook Nederland, opnieuw moeten praten. Nederland heeft altijd laten weten daar niets voor te voelen.
 
Bron: FD, minfin.nl, Fortis, 12-02-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

12 feb 2009

Laatst gewijzigd

12 feb 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1