MijnFintool

Nieuws

Levenproductie krijgt klap door crisis

De verkoop van nieuwe individuele levensverzekeringen is in 2008 bijna gelijk gebleven aan die van 2007, maar levensverzekeraars zagen in het tweede halfjaar wel een sterke daling van het aantal verkochte producten. Dat meldt het Centrum voor Verzekeringsstatistiek.

In de eerste zes maanden werden 3,1 procent meer nieuwe polissen verkocht, terwijl in de tweede helft een afname van 6,3 procent werd genoteerd. Volgens Stephanie Broeder, statisticus bij het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), is het dan ook duidelijk dat de kredietcrisis zijn weerslag heeft op de productie van levensverzekeringen.

 
De jaartotalen verschillen nauwelijks van elkaar: in 2008 werden 1,07 miljoen individuele levensverzekeringen verkocht, bijna twee procent minder dan in 2007. De premie van de nieuw verkochte polissen steeg zelfs licht: van 7,16 miljard euro in 2007 naar 7,18 miljard vorig jaar.  Maar als op kwartaalniveau naar de productiecijfers van nieuwe individuele levensverzekeringen wordt gekeken, zijn er grote verschillen. “Allereerst in het aantal verkochte producten”, vertelt Broeder. “Zo werden in de eerste helft van 2008 3,1 procent meer polissen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder, terwijl de tweede helft een daling van 6,3 procent liet zien ten opzichte van de tweede helft van 2007. Omdat in het eerste halfjaar meer polissen werden verkocht dan in het tweede, komt de afname over het gehele jaar 2008 uit op -1,8 procent. In het vierde kwartaal was de terugval overigens sterker dan in het derde kwartaal, met als dieptepunt november, toen de productie veertien procent lager lag dan in november 2007.”
 
Ook als naar de productpremie (de jaarpremie van het product) wordt gekeken, zijn de verschillen aanzienlijk. “In de eerste helft van 2008 boekten verzekeraars nog een 7,7 procent hogere productpremie in vergelijking met 2007, terwijl die in de tweede helft met 8,5 procent terugliep. Net zoals bij het aantal verkochte producten geldt ook hier dat de terugval in het vierde kwartaal het sterkst is”, aldus Broeder.
 
Daling beleggingsverzekeringen
Consumenten hadden in 2008 minder oog voor beleggingsproducten. “Die reactie was ook wel te verwachten”, meent Broeder. “Consumenten vinden beleggingsverzekeringen bij dalende beurskoersen nou eenmaal minder aantrekkelijk.”
In totaal zijn in 2008 ruim een kwart minder beleggingspolissen verkocht en is bijna twaalf procent minder aan premie-inkomsten geboekt. Vooral in de tweede helft is het effect van de kredietcrisis en de dalende beurskoersen zichtbaar: in het laatste halfjaar zijn 35,5 procent minder beleggingsverzekeringen verkocht dan in dezelfde periode in 2007.
Traditionele levensverzekeringen zijn daarentegen juist aantrekkelijker geworden: er werden 5,4 procent meer polissen verkocht en er werd drie procent meer premie geboekt. In de laatste zes maanden van 2008 was de stijging overigens wel wat kleiner.
 
Minder hypothecaire verzekeringen
Naast een daling van het aantal beleggingsverzekeringen is ook het aantal verkochte hypothecaire verzekeringen gedaald: 5,1 procent minder dan in 2007. Volgens Broeder is die ontwikkeling in lijn met de daling van het aantal verkochte woningen: uit gegevens van het kadaster blijkt dat er vorig jaar 9,6 procent minder woningen zijn verkocht. “Bovendien speelt ook hier de kredietcrisis een rol. Zo zijn er door de dalende beurskoersen 21,4 procent minder hypothecaire beleggingsverzekeringen afgesloten. De productie van de spaarhypotheken nam daarentegen juist toe (+13,9 procent) en oversteeg de productie van beleggingshypotheken voor het eerst sinds 2004.”
 
Bron: CVS, 23-02-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

23 feb 2009

Laatst gewijzigd

23 feb 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1