MijnFintool

Nieuws

Banken willen opener executieveilingen

De gezamenlijke Nederlandse banken hebben besloten om de executieveilingen grootschaliger te maken en laagdrempeliger. Zo hopen ze de lage opbrengst van woningen bij gedwongen huisverkopen op te krikken.

Uit onderzoek is gebleken dat een huis op een executieveiling 37% minder oplevert dan de marktwaarde. Daardoor blijven hypotheekgevers en banken met een forse restschuld achter. Vorig jaar waren er zo'n tweeduizend executieveilingen in Nederland en de verwachting is dat dat aantal in ieder geval dit jaar groter zal zijn.

 
'Voor het eerst is er consensus onder banken over dit soort dingen', zegt Aloys Smeets, die namens ABN Amro aan het overleg deelneemt. 'Vroeger zagen we elkaar alleen als concurrenten. Door de problemen die we kunnen verwachten, zijn we nu collega's.' De panden worden niet langer naar kleine lokale veilingen gebracht maar naar zestien regioveilingen, waar meer bieders op afkomen. Tot nu toe werd met meer dan 35 veilingen gewerkt. De overgang naar grotere veilingen moet dit jaar zijn afgerond. 'We hebben er geen cijfers over, maar de ervaring leert dat de prijzen op regioveilingen hoger zijn', aldus een vertegenwoordiger van ING. Banken willen ook meer particulieren naar de veilingen trekken. Momenteel trekken de openbare verkopingen vooral professionele handelaren. Volgens Smeets spelen die elkaar soms de bal toe. In het recente verleden werden particulieren zelfs weggepest.
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 04-05-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

04 mei 2009

Laatst gewijzigd

04 mei 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1