De ministerraad zal vandaag waarschijnlijk instemmen met de regeling. Kredietverzekeraars hebben hun limieten lager gelegd omdat ze meer risico's lopen. De staat springt nu deels in dat gat om bedrijven toch de mogelijkheid te bieden te handelen en zich te verzekeren tegen wanbetaling. De verzekeraars blijven ook voor een deel garant staan.
Onverzekerbare risico’s
Bedrijven kampen sinds het uitbreken van de kredietcrisis met het probleem dat kredietverzekeraars terughoudender zijn geworden bij het verzekeren van hun orders tegen wanbetaling. Marktleider Atradius zette vorig jaar in één klap 20.000 debiteuren, een aantal Oost-Europese landen en enkele bedrijfssectoren op een zwarte lijst van onverzekerbare risico's.
Optreden Staat
In de maatregel van de ministeries van Financiën en Economische Zaken die vandaag voorligt in het kabinet, neemt de Staat een deel van het risico over als een commerciële verzekeraar de kredietlimiet voor een debiteur in de zogeheten omzetpolissen verlaagt. De overheid verdubbelt het bedrag dat de verzekeraar nog bereid is voor zijn rekening te nemen.
Invulling regeling
Voor het deel waarvoor de Staat garant staat, moet wel een hogere premie worden betaald en het uiteindelijke verzekerde bedrag zal nooit hoger zijn dan de oorspronkelijke kredietlimiet. Zowel binnen- als buitenlandse orders komen in aanmerking voor de overheidsfaciliteit waarvan de uitvoering in handen komt van de commerciële verzekeraars. Bedrijven kunnen per 1 juli een beroep doen op de regeling, die voorlopig tot het eind van dit jaar geldt.
Toezegging verzekeraars
De verzekeraars hebben toegezegd dat zij de (her)beoordeling van debiteuren zo veel mogelijk op maat zullen doen en slechts in het uiterste geval generieke verlagingen of intrekkingen van kredietlimieten voor landen of sectoren zullen toepassen. Ook beloven zij verzekerde bedrijven zo snel mogelijk te informeren over veranderingen in het dekkingsbeleid. Ook zeggen de verzekeraars toe meer haast te maken met de afhandeling van verzoeken om heroverweging van risicobeslissingen.
Bron: FD, 26-06-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99