MijnFintool

Nieuws

Banken bereiden zich voor op hypotheekverliezen

ING en ABN Amro reserveren geld om de te verwachten verliezen op de hypotheekportefeuille op te kunnen vangen. ABN Amro ziet nu al dat klanten door werkloosheid moeite hebben met hun maandelijkse betalingen.


ING verwacht dat het dit jaar nog geld zal moeten toevoegen aan de zogenaamde loan-loss voorziening, een reserve die het aanspreekt om zogenaamde risicokosten af te dekken. Daaronder vallen ook verliezen op hypotheken. Een ING-woordvoerder liet weten te “verwachten dat we nog zullen toevoegen aan de voorzieningen dit jaar”.

Eerder dit jaar liet ING al weten dat het verwacht dat de loan-loss voorzieningen "minimaal op het niveau van het eerste kwartaal" zullen liggen. In dat eerste kwartaal van dit jaar reserveerde ING 772 miljoen euro. ING kon, vooruitlopend op de tweede kwartaalcijfers van 12 augustus, niet zeggen met hoeveel het verwacht de reserves te moeten aanvullen.

ABN Amro reserveert ook meer geld, want de bank ziet nu al een toename van gesprekken met klanten die in de problemen zijn geraakt, of in de problemen dreigen te komen. “We zien een bepaald toekomstperspectief in de komende kwartalen, en daar spelen we op in”, zei een woordvoerder van de bank. De woordvoerder kon niet zeggen met hoeveel ABN Amro de dekkingsvoorziening gaat uitbreiden, of hoeveel klanten in de problemen zijn geraakt.

Rabobank zei geen speciale voorzieningen te treffen. De bank heeft niet een aparte voorzieningenpot zoals ING en ABN Amro die wel hebben, maar put - "indien dat nodig is" - uit de algemene reserves, aldus een woordvoerder. Van de ongeveer 1 miljoen hypotheken die Rabobank uit heeft staan, heeft 0,25 procent een betalingsachterstand. Het is onzeker of dat percentage toe zal nemen. De bank verwacht zelf van niet, vanwege de "terughoudendheid waarmee wij sowieso al hypotheken uitdelen", besloot de woordvoerder.

De Nederlandsche Bank zei in een vorige week verschenen rapport te verwachten dat Nederlandse banken hun loan-loss voorzieningen moeten aanpassen.

Bron: Z24, 14-07-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

15 jul 2009

Laatst gewijzigd

15 jul 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1