MijnFintool

Nieuws

De fiscus en de compensatieregelingen voor beleggingsverzekeringen

Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft in een besluit enige fiscale goedkeuringen bekendgemaakt voor collectieve compensatieregelingen voor beleggingsverzekeringen die enkele levensverzekeraars recent zijn overeengekomen. Het betreft compensatieregelingen voor te veel in rekening gebrachte kosten en/of premies. De compensatieregelingen vallen in drie delen uiteen.


1. Compensatie voor het verleden van nog lopende verzekeringen
Het betreft hierbij een betaling ineens of de bijboeking van waarden op nog bij de verzekeraar lopende verzekeringen. De staatssecretaris geeft aan dat voor zowel kapitaalverzekeringen als voor lijfrenten geen fiscale gevolgen zijn verbonden aan de verhogingen als zodanig van de verzekerde rechten ter compensatie van in het verleden betaalde te hoge kosten. Die verhogingen leiden uiteindelijk wel tot hogere verzekeringsuitkeringen ineens of in termijnen. Daarop zijn de bepalingen van de Wet inkomstenbelasting van toepassing. Indien het gaat om belaste uitkeringen, dan vindt heffing plaats over het hogere bedrag van de uitkeringen.

 
2. Compensatie voor het verleden van reeds beëindigde verzekeringen en ter zake van aan een andere verzekeraar overgedragen verzekeringen
Het betreft hierbij meestal een betaling in contanten aan de verzekeringnemer. In beginsel zou een dergelijke nabetaling moeten worden beschouwd als een gedeeltelijke afkoop van de kapitaalverzekering of lijfrente waarop de nabetaling betrekking heeft. De staatssecretaris geeft aan dat deze kwalificatie in een aantal gevallen tot onwenselijke fiscale gevolgen voor de ontvanger ervan zou leiden. Daarom keurt hij voor deze gevallen met toepassing van de hardheidsclausule goed dat de deze nabetaling wordt aangemerkt als reguliere verzekeringsuitkering en niet als een gedeeltelijke afkoopsom. Wat betreft kapitaalverzekeringen keurt hij goed dat de nabetalingen niet leiden tot het verlies van bestaande rechten op vrijstelling van toekomstige kapitaalsuitkeringen.
 
3. Verlaging voor de toekomst van de kosten of de premies voor bepaalde risicodekkingen van nog bij de verzekeraar lopende verzekeringen
Het betreft hierbij een verlaging van de oorspronkelijk overeengekomen premie of een verhoging van de verzekerde waarden waarbij de oorspronkelijk overeengekomen premie gelijk blijft. Voor kapitaalverzekeringen kunnen de premieverlagingen en de verhoging van de verzekerde rechten in beginsel gevolgen hebben voor zowel het recht op vrijstelling van de kapitaalsuitkering als voor de werking van bepalingen met eerbiedigende werking van vóór 2001 gesloten contracten. Wat betreft het recht op vrijstelling van een of meer kapitaalsuitkeringen geldt -ongeacht het fiscale regime van vóór of na 2001- dat de premies per verzekeringsjaar binnen een bepaalde bandbreedte moeten zijn betaald.
 
Het verlagen van de premie vanwege de compensatieregeling kan een overschrijding van de bandbreedte tot gevolg hebben. De staatssecretaris heeft hiervoor een goedkeuring getroffen en geeft aan dat in voorkomende situaties de overschrijding niet in strijd is met de voorwaarden voor vrijstelling van de kapitaalsuitkering. Voor de toekomst mag voor de bandbreedte-eis als laagste premie worden uitgegaan van de premie zoals die op grond van de compensatieregeling is overeengekomen.
 
Een andere goedkeuring betreft kapitaalverzekeringen van vóór 2001 waarvoor onder voorwaarden een recht op eerbiedigende werking bestaat. Een verlaging van kosten en van de premie voor de dekking van het risico van vroegtijdig overlijden kan in een aantal gevallen ertoe leiden dat de eerbiedigende werking verloren zou gaan.  De staatssecretaris vindt dat onwenselijk en keurt met toepassing van de hardheidsclausule goed dat in dergelijke gevallen een verhoging van de premie voor de uitkering bij leven als gevolg van een onderhavige compensatieregeling niet leidt tot verlies van het bestaande recht op eerbiedigende werking. Deze goedkeuring geldt ook indien als gevolg van de compensatieregeling een verhoging plaatsvindt van een verzekerde waarde.
 
Het besluit treedt op 23 juli 2009 in werking en werkt terug tot en met 6 juli 2009.
 
Bron: Ministerie van Financiën

Modules & dossiers

Opvoerdatum

23 jul 2009

Laatst gewijzigd

23 jul 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1