Volgens Ophof is Robein “op zichzelf geen slechtlopend bedrijf”, maar eiste DNB per se op korte termijn extra vermogensbuffers. “Men dreigde met maatregelen, zoals het benoemen van een stille curator.”
Van Lanschot-topman Floris Deckers zat niet op de overname van Robein te wachten. Van Lanschot wíl helemaal geen verzekeringen verkopen. Het was “voor de aandeelhouders een noodzakelijke stap”. Zodra dat kan, zal Van Lanschot de levensverzekeraar doorverkopen.
De ‘aandeelhouders’ waar Deckers over spreekt, is er maar één: Eric Reintjes. De man die Robein in 1981 oprichtte en er tot mei vorig jaar leiding aan gaf. Door een persoonlijke lening die Reintjes bij Van Lanschot was aangegaan, is hij nu zijn bedrijf kwijt. Hij had alle aandelen in Robein Leven als onderpand bij de lening ingebracht. Omdat hij de afgelopen maanden niet langer aan de betalingsverplichtingen kon voldoen, heeft Van Lanschot die aandelen nu overgenomen.
Robein kwam in 2008 fors in de rode cijfers door afboekingen op de eigen beleggingsportefeuilles. Dat leidde tot een verlies van 18 miljoen euro. Het eigen vermogen stortte in. Daarop leende Reintjes 5 miljoen euro en verstrekte een derde bank een lening van 10 miljoen euro. Robein kon zo het eigen vermogen nog opkrikken tot 23,5 miljoen euro. Onvoldoende volgens DNB. De toezichthouder eiste volgens commissaris Ophof een solvabiliteit van ruim 30 miljoen euro. Reintjes was niet in staat om opnieuw bij te springen en droeg daarop de levensverzekeraar over aan Van Lanschot. Het is nu dus de vraag wie Robein gaat overnemen. Twee jaar geleden was Delta Lloyd nog geïnteresseerd.
Bron: NRC, 12-08-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99