Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
3 sep 2009 Nieuws

'Arbeidsongeschikten slecht af bij verzekeraars'

Volgens vakbond FNV zijn gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers slecht af bij private verzekeraars. De FNV stelt dat het voor verzekeraars financieel niet aantrekkelijk is om na de loongerelateerde uitkering van de gedeeltelijk arbeidsongeschikte te investeren in re-integratie.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Uit onderzoek door Orbis, in opdracht van FNV en gefinancierd door Stichting Instituut Gak, zou blijken dat verzekeraars zich de eerste twee tot drie jaar nog wel inspannen voor re-integratie, maar dat het daarna muisstil blijft. Het onderzoek is gehouden met het oog op de tussenevaluatie door het ministerie van Sociale Zaken. Dat dienst als basis voor besluitvorming dit jaar rondom totale privatisering van de WGA.

Het onderzoek zou verder aantonen dat werkgevers (uit het mkb) zich bij de keuze van een verzekering laten leiden door advies van tussenpersonen, accountants en administratiekantoren. Volgens deze tussenpersonen en de betreffende verzekeraars is de premie bijna altijd doorslaggevend bij de keuze van een WGA-verzekering.
 
Het Verbond van Verzekeraars noemt het onderzoek van de FNV naar gedeeltelijk arbeidsongeschikten in het WGA-stelsel "een nuttige bijdrage aan de discussie over de (verdergaande) privatisering van de WGA". Wel is het Verbond verbolgen over de noemer waaronder de bond het onderzoek heeft geplaatst.
 
Het onderzoek concludeert onder meer dat verzekeraars na drie jaar nauwelijks meer investeren in re-integratie van een gedeeltelijk arbeidsongeschikte. "Het onderzoek van de FNV bevat interessante aanbevelingen en verbeterpunten. Het bevat tevens onderdelen die invulling geven aan de voorstellen die eerder werden gedaan door onder meer de SER en de Stichting van de Arbeid."
 
De titel 'Arbeidsongeschikten slecht af bij private verzekeraars' stemt het Verbond minder tevreden: "Die wijkt af van het breed gedeelde toekomstperspectief omtrent een privaat WGA-stelsel. Bovendien wordt deze conclusie op geen enkele manier door het onderliggende onderzoek gesteund en zet het een vluchtige lezer derhalve op het verkeerde been."
 
Bron: AM

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

3 sep 2009

Laatst gewijzigd

3 sep 2009

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.