Goodwood heeft ongeveer 14.000 klanten en een belegd vermogen van 200 miljoen euro. Dat geld is geïnvesteerd in Braziliaanse bosbouw. Goodwood werd vooral groot door het aanbieden van een garantieproduct.
Garantie
Met zo’n garantie konden beleggers hun participaties al na een jaar of vijf terugverkopen aan Goodwood terwijl het zo’n twintig jaar duurt voordat een teakbelegging geld oplevert. Deze constructie heeft Goodwood uiteindelijk in de problemen gebracht. De Nederlandsche Bank (DNB) viel in 2005 over de terugkoopgarantie omdat het een spaarvorm is, waarvoor een vergunning is vereist.
Geldgebrek
Het ontbrak Goodwood vervolgens begin dit jaar aan geld om aangeboden participaties volgens belofte terug te kopen. Dat geldgebrek ontstond door de kredietcrisis: Goodwood kon de teruggekochte participaties niet langer aan derden doorverkopen. “Om zowel het liquiditeitsprobleem als het conflict met DNB op te lossen, hebben we in samenspraak met een stille curator van DNB een oplossing bedacht”, zegt Goodwood-directeur Marius van Eibergen Santhagens.
Aandelenfonds
De teakaanbieder wil zich omvormen tot aandelenfonds, waarin alle participaties worden opgenomen. Deelnemers krijgen aandelen naar rato van hun participatie. Klanten met een garantieproduct moeten van die garantie afzien. Goodwood compenseert ze daarvoor via zijn Braziliaanse partner Floresteca. Die zal de onderliggende waarde van de beleggers met het garantieproduct waarschijnlijk met 10 procent verhogen.
Volgens Van Eibergen Santhagens heeft een aandelenfonds veel voordelen. “Aandelen zijn beter verhandelbaar dan individuele participaties. Daarnaast worden de kosten die Goodwood maakt transparanter.” Als de crisis voorbij is, wil de directeur het aandelenfonds naar de beurs brengen omdat het de verhandelbaarheid zou vergroten.
Als participanten het voorstel goedkeuren, krijgen ze het recht op de opbrengsten van het hele bos. “De risico’s zijn zo beter verspreid dan bij het recht op een enkel stukje land”, zegt een kenner van de sector. “Naast dat zo’n fonds transparant is, kunnen aandelenbeleggingen ook makkelijker dienen als onderpand voor een lening.”
Bron: FD, 10-10-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99