De solvabiliteitseis gaat omhoog van 8 procent nu naar 9 procent. Daarmee is een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro gemoeid. Als de verzekeraars de hogere kapitaaleis helemaal doorberekenen in de premie zou die volgend jaar met circa 25 euro omhoog gaan.
DNB dringt er bij zorgverzekeraars al langer op aan dat zij hun rendement en solvabiliteit verbeteren. De verzekeraars hebben in de jaren na de stelselwijziging van 2006 hard geconcurreerd om marktaandeel. Daarbij hebben zij verliezen geleden op de basispolis.
Tot vorig jaar konden die verliezen gecompenseerd worden met de winsten op de beleggingsportefeuille, maar met het uitbreken van de financiële crisis is ook daaraan een einde gekomen. De combinatie van operationele verliezen en beleggingsverliezen holt de solvabiliteit uit.
Daar komt nog bij dat de risico's van verzekeraars geleidelijk toenemen. De oorspronkelijke eis van 8 procent solvabiliteit is lager dan de eis die aan andere verzekeraars wordt gesteld. De zorgverzekeraars hebben namelijk een gezamenlijke pool waarmee verschillen in schadelast worden genivelleerd. Dat drukt de risico’s die individuele verzekeraars lopen. Dit zogenoemde vereveningsstelsel wordt echter geleidelijk afgebouwd. Minister Klink van Volksgezondheid wil de verzekeraars prikkelen om scherper te onderhandelen met zorgverleners door hen meer risico te laten lopen.
Het moment waarop DNB met de aanscherping van de solvabiliteitseis komt heeft verzekeraars verrast. Zij zitten midden in het proces waarbij de premie voor volgend jaar wordt vastgesteld.
Opmerkelijk is dat het ministerie van Volksgezondheid in de begroting voor volgend jaar nog uitgaat van een minimale stijging van de basispremie. Het ministerie rekent op een gemiddelde premie van 1.085 euro, slechts een tientje meer dan dit jaar. Daarbij gaat Volksgezondheid ervan uit dat de zorgkosten volgend jaar iets minder snel stijgen en dat zorgverzekeraars bereid zijn om genoegen te nemen met wat minder winst. Bij een hogere solvabiliteitseis lijkt deze laatste veronderstelling niet langer te kloppen.
Bron: FD, 12-10-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99