MijnFintool

Nieuws

Kabinet beperkt fiscale aftrek pensioenen

De fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies moet worden beperkt. Dan wordt de jaarlijkse pensioenopbouw verminderd zodat werknemers pas op hun 67ste jaar op het gewenste pensioenniveau uitkomen. Ook kunnen daardoor de pensioenpremies omlaag.


Die inzet van het kabinet ligt volgens ingewijden hard op tafel bij de onderhandelingen over het verhogen van de AOW-leeftijd. Vandaag gaan de onderhandelingen tussen de Tweede Kamerfracties van PvdA, CDA en ChristenUnie over de AOW verder. Gisteravond klonk er bij alle partijen optimisme over de voortgang. Het voornemen is nog steeds dat het kabinet vrijdag een besluit neemt.

Dat het kabinet een beperking fiscale aftrek van pensioenpremies voorstaat, moet werkgeversorganisaties als muziek in de oren klinken. In september pleitte VNO-NCW daar al voor. De werkgevers zeiden toen te vrezen dat de vakbonden anders alle mogelijkheden van de fiscale aftrekbaarheid - geregeld in het zogeheten 'Witteveenkader' - maximaal willen benutten zodra de AOW-leeftijd omhoog gaat. Dan gaan de pensioenpremies juist omhoog om de pensioenopbouw te versnellen. Werknemers hebben zodoende minder jaren nodig om op hun gewenste pensioenniveau uit te komen. Zo kunnen zij toch nog eerder uittreden dan de officiële AOW-leeftijd. De stimulans om langer door te werken vervalt daarmee.

In de ogen van de werkgevers zou zo’n reparatie van het ‘AOW-gat’ door de vakbonden een gruwel zijn vanwege de hoge kosten die er voor hen aan zijn verbonden. De vakbeweging echter is juist een fel tegenstander van het beperken van het ‘Witteveenkader’. Dit kader is juist in 2004 na het zwaar bevochten Museumpleinakkoord verruimd om werknemers de kans te geven extra pensioen op te bouwen na de afschaffing van de VUT. Daardoor konden werknemers sindsdien alsnog eerder met pensioen.

Eerder zei Wilna Wind, cao-coördinator van de vakcentrale FNV dat juist werknemers in de ‘zware beroepen als de bouw, de brandweer en de zorgsector’ vanaf 2004 de grote ruimte voor fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies ten volle hebben benut. Daardoor konden zij dus eerder stoppen met werken. Die zware beroepen zouden volgens Wind juist weer worden gepakt als de fiscale aftrek nu zou worden beperkt.

Een ander heikel onderwerp in de AOW-onderhandelingen is de behandeling van zware beroepen. Werknemers mogen straks maximaal dertig jaar zwaar werk doen. Werkgevers worden verplicht zich ervoor in te spannen om hun personeel met belastende functies tijdig lichter werk te laten doen.

Als dat niet lukt, moet de baas geld beschikbaar stellen, bijvoorbeeld via de levensloopregeling. Op dat geld kunnen de werknemers een beroep doen als zij tussen hun 65ste en 67ste verjaardag het zware werk niet meer kunnen doen.

Bron: FD, 15-10-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

15 okt 2009

Laatst gewijzigd

15 okt 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1