Het programma ging grotendeels over de hoge provisies op koopsommen. Aanleiding was het rapport van de AFM. Inzet van het programma was om aan te tonen dat naast de DSB ook andere partijen hoge provisies opstrijken. De redactie heeft echter niet kunnen aantonen dat er provisies van 80 procent zijn verstrekt of geïnd. In gesprek met Christian Bouter kwam men niet verder dan voorbeelden van 30 procent (Afab en Cardif) en 40 procent (Florius, Moneyou en TAF).
“De provisies verdwijnen dus in de zakken van de tussenpersonen.” Aldus presentator Meurders. “Da’s lekker verdienen voor uw club”, opende hij het gesprek met Bob Veldhuis. Die zei deze percentages niet te herkennen. Op de vraag of Fidin-leden geen percentages van 40 procent hanterene, antwoordde hij dat hij zich dat niet kon voorstellen. Volgens hem hanteert Fidin maximum percentagfes van 25 procent voor hele kleine koopsommen en dat die percentages omlaag gaan naarmate de koopsom toeneemt. “Ik steek niet mijn hand in het vuur voor alle tussenpersonen in Nederland, maar wel voor onze 1.400 leden.”
In het onderzoek van de AFM gaat het om zes aanbieders van koopsomverzekeringen die provisies verstrekken tot 80 procent. De AFM mag vanwege geheimhoudingsplicht de zes bedrijven niet bekend maken. Tweede Kamerlid Jolande Sap van GroenLinks pleit nu voor bekendmaking van de namen, zodat consumenten weten welke bedrijven goed en fout zijn. Zij is het ook eens met het CDA-voorstel van een maximum van 15 procent.
Volgens Jelle Hendrickx, ook in de uitzending, worden dure koopsommen verstrekt door onder andere: Afab, Jouke Sjaardema en de HCB Groep. De volgende aanbieders werden genoemd: Cardif, Cassidy Davis (Jubilee Europe), AON Warranty group, SNS Reaal en Klaverblad. Kassa gaat een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur om de namen te verkrijgen van de zes aanbieders met hoge provisies die in een AFM-rapport staan vermeld.
Per 1 januari 2010 worden tussenpersonen verplicht om te melden welke provisie ze ontvangen op koopsomverzekeringen. Veldhuis vindt dat je daar ook achteraf bij je tussenpersoon naar kunt vragen. “En als die deze informatie niet wil geven, moet je je afvragen of je wel bij een goede adviseur bent”, stelt Veldhuis.
Volgens Barbara Baarsma, directeur van het onafhankelijke onderzoeksinstituut SEO, zit er een gat in de nieuwe regelgeving die per 2010 ingaat. De financiële tussenpersonen moeten inzicht in de kosten geven als de koopsompolis tegelijk met de hypotheek wordt aangeschaft. Als ze de koopsompolis een paar dagen later verkopen, dan vallen ze niet onder deze regelgeving. Baarsma pleit dan ook dat alle financiële producten transparant worden gemaakt voor de consument.
Bron: Kassa, 17-10-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99