Volgens het artikel zouden tussenpersonen zich vanwege de liquiditeitsproblemen wel twee keer bedenken voordat zij nog verzekeringen onderbrengen bij Afab. Volgens een groot assurantiekantoor verkeert Afab al zeker een jaar in financiële problemen. “Er is sprake van slecht betalingsverkeer, de provisiebetalingen zijn al meerdere keren uitgesteld en ook vinden er terugboekingen plaats. Als je dan moet kiezen tussen een solvabele partij of Afab, dan is de keuze snel gemaakt.”
Onrust
Ook een franchisenemer van Afab stelt dat er langere tijd veel onrust is bij assurantiekantoren die zaken doen met Afab. “Nu dat het bedrijf openlijk heeft uitgesproken met banken in onderhandeling te zijn over een regeling, is die ongerustheid alleen maar groter geworden. Er valt de komende tijd een ware tussenpersoonrun te verwachten, die wel eens tot de ondergang kan leiden. Afab is afhankelijk van die tussenpersonen en als die er geen vertrouwen meer in hebben, kan het bedrijf de toekomst wel vergeten.”
Geldnood
De financiële nood bij Afab komt enerzijds door het opkopen van veel ketens, anderzijds door de provisietransparantie. In de afgelopen jaren kocht Afab voor zo’n 200 miljoen euro ketens als Quarré, PensioenPoint en Sterck/Viaferia. De logica was simpel: tussenpersonen verkopen hypotheken en verzekeringen, die geleverd worden door banken en verzekeraars. Afab zou grootafnemer worden en zo forse kortingen kunnen bedingen. Afab werd zo de leverancier van vierduizend tussenpersonen.
Schouten hield echter geen rekening met de toenemende politieke weerstand tegen de bonusprovisie. “Men heeft in 2008 onvoldoende serieus genomen wat de politiek met de bonussen deed. Men dacht: daar verzinnen we wel iets omheen”, analyseert interim-manager Gijs van Rozendaal.
Drijfzand
Maar door de veranderingen in bonusprovisies dreef het imperium van Schouten op drijfzand. Er moet fors worden afgeboekt op de boekwaarde van de nieuwe dochters. Mede daardoor zijn er nog altijd geen cijfers over 2008. Daarop grepen de financieringsbanken NIBC, Rabo, Fortis, ABN, SNS en ING in. Sinds 9 april is Van Rozendaal, op voorstel van de banken, benoemd tot bestuurslid. “Het was voor mij duidelijk dat ik meteen moest ingrijpen bij serviceproviding. In het verleden werd te makkelijk geld verdiend met de bonusprovisies, zodat te weinig gestuurd werd op efficiency en integratie.”
Daarna grijpen Van Rozendaal en de raad van commissarissen in bij de afdeling consumptieve kredieten. Ook hier reageert Schouten te traag op maatschappelijke en politieke druk. “Wij hebben meteen na het AFM-onderzoek gezegd: dit moet afgelopen zijn”, aldus commissaris Jaap van Duijn. “Maar het zou kunnen dat het bestuur het minder serieus nam dan wij wilden.”
Bronnen: DFT / FD, 23-10-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99