Uit onderzoek in opdracht van de NOS, blijkt dat verzekeraars nog steeds ‘enorme provisies’ betalen als tussenpersonen hun product verkopen. Op een site zou de klant de prijs van verzekeringen moeten kunnen vergelijken. Daarnaast moet ook duidelijk worden hoeveel een tussenpersoon verdient aan de verkoop van een bepaalde verzekering. Zo krijgt een tussenpersoon voor de goedkoopste overlijdensrisicoverzekering slechts vijfhonderd euro en voor de duurste bijna 5.600 euro.
“Deze enorme provisies zijn mogelijk bedoeld om adviseurs te verleiden duurdere producten aan de klant te verkopen”, aldus AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren. De maandlasten lopen daardoor ook flink uiteen. Gemiddeld betaalt een niet-roker van veertig voor een overlijdensrisicoverzekering 120 euro per maand. De laagste premie is echter 59 euro, terwijl de duurste verzekering 221 euro kost.
Verzekeringsadviseurs moeten de klant vanaf 1 januari informeren over de hoogte van de vergoeding die zij krijgen als ze zo’n verzekering in combinatie met een hypotheek afsluiten. Maar volgens Kockelkoren kan de klant dan nog steeds niet producten met elkaar vergelijken. Daarom zegt Kockelkoren dat hij zich wil inzetten voor een onafhankelijke website. Daarnaast pleit hij voor het fee-systeem waarbij de klant per uur betaalt voor het advies. Het ‘schimmige systeem van provisies’ kan dan worden afgeschaft.
Zie hier het overzicht premies ORV’s.
Bron: NOS Journaal, 02-11-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99
betaald wederom via de toezichtskosten. Beste AFM er is reeds vergelijkingssoftware. Er zijn intergere
adviseurs. De consument kan goed geadviseerd worden. Stop met die onzin en houd toezicht. Je bent
immers ene toezichtsorgaan en geen betullingsorgaan.