De AFM heeft geconstateerd dat er onvoldoende duidelijkheid is over indexatie en uitvoering van de uitvaart door derden. Ook blijft vaak onderbelicht dat het opzeggen van een verzekering kosten met zich mee kan brengen wanneer men bij het afsluiten ervan een cadeau heeft gekregen. Onderwerpen die wel goed belicht worden zijn de en-bloc clausule, de verzekerde dienst en het verzekerde bedrag.
Bij het onderzoek is gekeken naar websites van uitvaartverzekeraars en tussenpersonen die adviseren en/of bemiddelen in uitvaartverzekeringen. Ook online beschikbare algemene voorwaarden, brochures en productwijzers zijn beoordeeld. Hierbij heeft de AFM meerdere onderdelen bekeken in de informatieverstrekking: transparantie over en-bloc clausules, transparantie over het verzekerde bedrag, transparantie over de verzekerde dienst en transparantie over eventuele terugbetaling bij cadeaus. Er is niet gekeken naar de advisering voorafgaand aan het afsluiten van een uitvaartverzekering.
Tekortkomingen
• Er is onvoldoende duidelijkheid over indexatie
In de beoordeelde informatieverstrekking wordt niet altijd voldoende duidelijk wat indexatie inhoudt. Het is voor de consument van belang om te weten op basis waarvan indexatie plaatsvindt en hoe vaak dit gebeurt. Voor een volledig beeld verdient de wijze van indexatie ook aandacht. Deze onderdelen blijven in bepaalde gevallen onbenoemd.
• De gevolgen van het inschakelen van derden bij een uitvaart zijn onvoldoende transparant
Het inschakelen van derden bij een uitvaart heeft consequenties bij alle aanbieders die in het onderzoek betrokken zijn. Dit kan gevolgen hebben voor de kosten. Ook kunnen nabestaanden geconfronteerd worden met beperkingen in de diensten die nog vergoed worden door de uitvaartverzekeraar. Dit onderwerp komt bij meerdere partijen onvoldoende transparant aan bod doordat deze kosten en beperkingen onbenoemd blijven.
• Tussenpersonen die cadeaus aanbieden zijn onvoldoende transparant over terugbetaling
In het onderzoek zijn websites bekeken van tussenpersonen die adviseren en/of bemiddelen in uitvaartverzekeringen die cadeaus aanbieden. Op deze websites bieden de tussenpersonen te weinig informatie over de kosten die betaald moeten worden voor een cadeau indien een consument de verzekering beëindigt.
Pluspunten
• Meerdere onderwerpen worden wel voldoende transparant benoemd in de informatieverstrekking
Onderwerpen die wel goed belicht worden zijn de en-bloc clausule, de verzekerde dienst en het verzekerde bedrag. En-bloc clausules worden voldoende duidelijk omschreven en het verzekerde bedrag wordt voldoende transparant benoemd. Daarnaast is er veel aandacht voor het omschrijven van de verzekerde dienst in het geval van overlijden.
Reactie Verbond
Volgens het Verbond hebben uitvaartverzekeraars de informatievoorziening via hun websites recent aanzienlijk verbeterd. Ook komend jaar is verrijking van de digitale informatievoorziening een speerpunt voor de sector. Het Verbond vervult daarbij een ondersteunende rol. Zo worden de productwijzers die het Verbond voor tal van verzekeringen heeft ontwikkeld, verder aangescherpt en wordt goed zichtbare plaatsing op de websites van de betrokken leden bevorderd.
Het Verbond neemt de kritiek op het transparantiegebrek bij issues als indexatie en gevolgen bij het inschakelen van derden bij de uitvaartverzorging ter harte. Het Verbond juicht het dan ook toe dat advisering over uitvaartverzekeringen vanaf 1 januari onder strengere wetgevingseisen (Bgfo-2) valt. Vanaf die datum moeten tussenpersonen melden hoeveel provisie zij op deze polissen ontvangen. Ook bonusprovisies zijn vanaf die datum verboden.
Bronnen: AFM / Verbond van Verzekeraars, 05-11-2009
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668