MijnFintool

Nieuws

'Verlaag nominale premie basispolis'

Een van de aanbevelingen in een evaluatie van de Zorgverzekeringswet is om de nominale premie van de basispolis te verlagen en de inkomensafhankelijke premie te verhogen. Dat zou leiden tot minder wanbetalers en minder administratieve rompslomp met de zorgtoeslag.

 

De evaluatie is opgesteld onder auspiciën van onderzoeksinstelling ZonMw en werd vrijdag in het kabinet besproken. Volgens de onderzoekers is de hoogte van de premie een belangrijke oorzaak van wanbetaling. De nominale premie ligt dit jaar rond de euro 1050. Bij een premie van 350 euro zou het probleem van de wanbetaling veel minder groot zijn. De zorgtoeslag zou bij zo’n lage premie bovendien afgeschaft kunnen worden, wat flink in de administratieve lasten zou schelen.

SP en PvdA pleiten al enige tijd voor een hogere inkomensafhankelijke premie. Maar minister Klink van Volksgezondheid heeft in een reactie op de evaluatie laten weten dat hij niets ziet in een verandering van de premiestructuur. Hij is bovendien van mening dat een nominale premie van voldoende omvang moet zijn zodat mensen zich realiseren dat zorg niet gratis is. Klink heeft hij het volste vertrouwen in zijn aanpak van het probleem van de wanbetalers. 'Ik zie in de motivering van het rapport dan ook geen aanleiding de premiestructuur te heroverwegen.'
 
Ook stelt de Evaluatie dat het eigen risico in de zorgverzekering maar weinig oplevert. Door een eigen risico zouden verzekerden minder snel naar de dokter stappen, maar voor chronisch zieken en ouderen gaat dit niet op. Zij geven zoveel uit aan zorg dat ze sowieso al meer dan het eigen risico kwijt zijn. Om ook een rem op de zorguitgaven van zieken en ouderen te zetten, zou het eigen risico pas vanaf een bepaald bedrag aan zorgkosten kunnen beginnen, afhankelijk van de leeftijd, suggereren de onderzoekers die de zorgverzekering evalueerden.
 
Klink neemt ook dit idee van de onderzoekers niet over. In zijn ogen is leeftijd geen graadmeter voor zorgkosten. Bovendien geldt het eigen risico voor iedereen, wat ruim 1,45 miljard euro bespaart.
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 07-12-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 dec 2009

Laatst gewijzigd

07 dec 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1