MijnFintool

Nieuws

Postbank moest eigenlijk verkocht worden

Ter compensatie van de staatssteun die bank-verzekeraar ING tijdens de financiële crisis heeft gekregen, eiste de Europese Commissie deze zomer de verkoop van de Postbank. De EC vond dat ING vooral in de thuismarkt fors marktaandeel moest inleveren

 

Dat blijkt uit een reconstructie van het Financieele Dagblad over de onderhandelingen tussen ING, het ministerie van Financiën en het team van Europees commissaris Neelie Kroes van mededinging.
 
Het merk Postbank, dat begin dit jaar is gefuseerd met ING Bank, zou nieuw leven ingeblazen moeten krijgen en vervolgens in de etalage gezet moeten worden. De bank zou verkocht moeten worden aan een concurrent, samen met een deel van de 7,5 miljoen klanten en circa 300 kantoren. Ook moest een deel van ING Direct, de internetbank waarmee ING in veel landen aan de weg timmert, worden verkocht. In Spanje, Italië en Frankrijk bijvoorbeeld is ING Direct zeer succesvol in het ophalen van spaargeld. Deze landen wezen Kroes erop dat ING scherpe tarieven kan hanteren mede dankzij de staatssteun.
 
De Brusselse eisen gingen veel verder dan ING had verwacht. Pas na maanden intensief onderhandelen liet het team van Kroes de oorspronkelijke Postbank/Direct-eisen vallen. In ruil moest ING een ander groot gebaar maken. Dat werd uiteindelijk de afsplitsing van de hele verzekeringstak, waaronder Nationale-Nederlanden, een van de oprichters van ING. Ook worden de kleinere banken Interadvies en Westland Utrecht verkocht. Om aan de wensen van de zuidelijke EU-landen tegemoet te komen, mag ING bovendien de komende jaren met zijn bancaire tarieven, zoals spaarrentes, geen prijsleider zijn.
 
De onderhandelingen met de Europese Commissie gingen lange tijd over een belangrijke definitiekwestie. De Nederlandse overheid had in januari tegen betaling een garantie gegeven voor 80% van een pakket van 30 miljard euro Amerikaanse hypotheken (Alt A) die op de balans van ING stonden. Volgens Brussel is dat staatssteun, maar ING is steeds van mening geweest dat dat maar in beperkte mate zo is. Het Rijk kon immers ook winst boeken op de transactie, net als bij een overeenkomst op de vrije markt. De Nederlanders hebben het pleit verloren. Volgens Brussel is het wel degelijk staatssteun, die boven op de 10 miljard euro kwam die ING al in oktober 2008 had gekregen.
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 24-12-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

24 dec 2009

Laatst gewijzigd

24 dec 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1